Gorkum

Cursus geven in Gorkum. Een aardige bijkomstigheid is dat dat de plaats is waar ik op de lagere school heb gezeten. Jeugdherinneringen dus.
De 68 meter hoge Sint Janstoren in het centrum van Gorkum

Na afloop van de cursus fietste ik nog even een rondje langs bekende plekken. Ons vroegere woonhuis aan de Arkelse Onderweg, de voormalige School met den Bijbel in de Lingewijk, onze vroegere kerk, de oude binnenstad en natuurlijk even naar de Merwede kijken (‘buiten de Waterpoort’).

In de binnenstad liep het autoverkeer helemaal vast. In de omgekeerde richting als vroeger, want toen was het eenrichtingsverkeer net andersom geregeld. Maar files bestonden vroeger niet. Toen reed er alleen een rij auto’s door de binnenstad als er een pont over de Merwede aan was gekomen. Het verkeer tussen Utrecht en Breda ging allemaal met de pont. Nu dendert het zware verkeer dag-en nacht over de te zwaar belaste Merwedebrug.

Gorkum zat destijds klem tussen de rivier, Rijksweg 15 en de Merwede. Er was bijna geen stadsuitbreiding mogelijk. Het aantal inwoners bleef al die jaren net onder de 20.000 steken. Dat was een rondje met stip op de kaart. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Gorkum”

    1. Mag allebei, Jan Jaap. In de officiële stukken staat Gorinchem, Gorkum is meer de spreektaal. Woudrichem – aan de overkant – wordt plaatselijk Woerkum genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: