De Q is van Quatre-Bras

Jullie dachten natuurlijk: "Nu gaat Henk de mist in! In Quito heeft hij nooit gefietst. Dus wat gaat hij met de Q doen?" Toch is dit wel een hopeloos verhaal. Want het zit in de herhaling. Er is maar één buurtschap met de Q in Nederland. Dat is Quatre Bras in Friesland. Dus ik blijf in Friesland. Daar liggen ook mijn wortels. 

Helemaal waar is het niet dat dit de enige plaats met een Q is, want er was ooit een buurtschap Quirijnstok bij Tilburg, maar die buurtschap is bijna niet meer herkenbaar. Er staat ook geen bord meer. Het is gewoon een wijk van Tilburg geworden.

Deze keer fietste ik vanuit Leeuwarden naar het oosten en kwam in dier voege door het buurtschap Quatre Bras. Het is een buurtschap in de gemeente Tytsjerksteradiel, de geboortestreek van mijn Pake. Dat is het Friese woord voor grootvader.

Friesland bestaat uit diverse onderdelen, met elk hun eigen gedrag en variatie op de taal. Dit gebied vormt de overgang van het Kleifries naar het Woudfries. De Friezen in dit deel van de provincie hebben een meer mystieke inslag.

Jullie denken wel dat de Friezen alleen maar Fries spreken, en dat is ook wel een beetje zo in dit deel van Friesland, maar ze kunnen ook Frans. Dus heet deze buurtschap Quatre Bras. Voor de eenvoudige lezers onder ons: dat betekent vier armen. Het is dus gewoon de naam van een kruising. Best een gevaarlijke kruising trouwens, het is er behoorlijk druk.

De vier armen leiden respectievelijk naar Hurdegaryp, Noardburgum, Feanwâlden en Burgum. Op zijn Fries gesproken, maar in de bus en de trein worden de plaatsen ook op zijn Fries uitgesproken. Dat mag ook, want het Fries is de tweede wettelijk erkende Nederlandse taal.

Quatre Bras was vooral bekend vanwege een wegrestaurant. Maar de smaken zijn aan het veranderen. Nu is er een wokrestaurant waar je géén Friese oranjekoek bij de koffie kunt scoren. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “De Q is van Quatre-Bras”

  1. Net ten noorden van Zutphem was ook een buurtschap Quatre Bras, alleen de bushalte aldaar heet nog zo.

    Nooit in Quedlinburg, QuackenbrÜck (fietsstadje) of Quimper geweest?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: