Provocatief coachen

Provocatief coachen 'is niet mijn ding'. Daar ben ik veel te vermijdend voor. Sommige mensen vinden dat trouwens meer aardig of vriendelijk. In elk geval houd ik niet van ruzie... En ik ben verbaal niet snel genoeg.

Maar soms kan ‘provocatief coachen’ wel verhelderend zijn. Een paar voorbeelden vanuit het werk van Jeffrey Wijnberg.

Provocatief coachen zou je ook een vorm van ‘prikkelen’, van ‘plagen’ kunnen noemen. Zoals op een jaren ’50 plaatje waar een ‘huisvrouw’ zich indekt dat het eten niet lekker is geworden. Haar man zegt: “Inderdaad best vies. Maar gelukkig heb ik vanmiddag flink geluncht…”

Een paar voorbeelden van provocatief coachen uit ‘het winkeltje van Jeffrey Wijnberg’.

1. De uitsteller

Je vriendin vindt zichzelf te dik om te gaan zwemmen. Ze wil eerst een paar pondjes kwijt raken. Maar dat zegt ze nu al maanden lang.

Jouw provocatieve reactie:  “Inderdaad. Dat kan zo echt niet. De mensen zouden zich doodschrikken!”

Of andersom: “Prima toch dat je te zwaar bent. De schade valt best nog wel mee. Je kunt toch nog steeds door de deur?”

2. De klager

Je vriend klaagt al maanden over zijn verschrikkelijke baas, maar hij is nog nooit met die baas in gesprek gegaan.

Jouw provocatieve reactie: “Dit kan zo echt niet langer. Je gaat er helemaal onderdoor. Geef me zijn nummer, dan bel ik hem nu direct op!”

3. Moeder Theresa

De moeder die al het werk op zich neemt en dan verzucht dat ze altijd alles alleen moet doen.

Jouw provocatieve reactie: “Mijn complimenten! Hoe krijg je het voor elkaar! Zóveel werk verzetten en er dan zó uitgerust uitzien!”

Soms kan een beetje ‘plagen’ geen kwaad. Om bovenstaande voorbeelden moest ik wel lachen. Maar je moet uitkijken dat het plagen geen pesten gaat worden.

Wie iets meer wil lezen: Jeffrey Wijnberg, Zachte heelmeesters. Het einde van de geitenwollensokken-psychologie. Uitgeverij Scriptum, € 17,95

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Provocatief coachen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: