De P is van Pietersburum

Slechts enkele lezers van dit blog zijn ooit in Pietersbierum geweest. Dat is ook geen wonder. Het dorp ligt wat afzijdig en is ook klein. De Waddenzee klotst op vijf kilometer afstand tegen de dijk op Deltahoogte. 

In Pietersbierum kom ik regelmatig. Dat komt omdat ik nogal eens in de omgeving van Pietersbierum aan het werk ben. Eén van mijn fietsen staat zelfs in de buurt geparkeerd.

Pietersburum tsjerke

Op deze dag had ik tot 17 uur besprekingen en daarna moest ik om 20 uur een huisbezoek afleggen. Tussendoor had ik besloten om de tijd te gaan doden. Eén van de manieren waarop je de tijd kunt doden is: een eindje gaan fietsen.

Ik fietste onderlangs de dijk van de Waddenzee. Meestal snap je niet waarom die dijk zo hoog is. Het water van de Waddenzee stelt niet zoveel voor. Maar soms kan het hier behoorlijk spoken. Vandaag is dat echter allerminst het geval: de wind waait de zee zelfs weg van het land. Nog even en ik zou droogvoets naar Terschelling over kunnen steken.

Rond Pietersbierum bevinden zich imposante kop-hals-rompboerderijen. Het lijkt allemaal ontzettend rijk. Maar de schijn bedriegt. De meeste boeren moeten alle zeilen bijzetten om financieel niet in de problemen te raken. Er staan heel wat boerderijen te koop. En alleen al het repareren van een groot dak van zo’n boerderij kost soms al meer dan het aankoopbedrag van het pand zelf.

Pietersburum Walburgastrjitte

De huizen zijn goedkoop in Pietersburum. Ik zag destijds een huis te koop staan voor ruim 60.000 euro. Maar de gemiddelde woningwaarde bedraagt nu ruim 200.000 euro. Zelfs hier stijgen de huizenprijzen (25% in één jaar).

Dat huis leek me destijds wel aardig als optrekje voor af-en-toe. Tineke wilde niet in Friesland wonen, dus dan zou dit een mooie combinatie zijn. Maar een tweede huis geeft een hoop gedoe. Dus toch maar niet.

Qua voorzieningen is het treurig gesteld met Pietersburum. Je denkt dat je dicht bij de kerk woont, zijn er geen kerkdiensten meer. De kerk is nu eigendom van een kunstenaar. Ook een winkel of een café zijn hier niet te vinden. En er is zelfs geen brievenbus. De inwoners hebben allemaal hun eigen postduif. De dichtsbijzijnde huisartsenpost bevindt zich volgens de gegevens op 28 kilometer afstand. Ik dacht dat er ook eentje dichterbij zou zijn – in Harlingen dacht ik, maar het staat er echt: 28,40 kilometer. Dat wordt een eind fietsen met een gebroken been.

Pietersbierum is genoemd naar de Heilige Petrus. De kerk werd gebouwd in de 19e eeuw, maar in de kerk bevinden zich zeer oude grafzerken (uit de Middeleeuwen). Het schijnt dat hier al in de 8e eeuw mensen woonden. Het dorp is gebouwd op een terp. Als ze daar nog een keer gaan graven vinden ze vast heel veel oude voorwerpen.

Pietersburum muziek op het grasveld

Aan de oostzijde van het dorp staat een mooi herenhuis. In de tuin hebben zich drie muzikanten opgesteld. Als je goed naar ze luistert zich er toch nog muziek in Pietersbierum.

In Pieterburum wonen volgens de statistiek geen allochtone mensen. Alle inwoners hebben de Friese nationaliteit. Er wonen in Pietersburum ook geen gescheiden mensen.

Het is ruim zes kilometer fietsen naar het dichtsbijzijnde café. Dat geloof ik ook al niet. In het nabijgelegen Sexbierum - een dorp dat wat de naam betreft nogal tot de verbeelding spreekt - heb ik zelfs een heerlijke maaltijd kunnen nuttigen.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: