Zinloze diagnostiek en Cito-toets

Volgens verpleeghuisarts Bert Keizer is het helemaal uit de hand gelopen. Hij heeft het over medische diagnostiek.

“De vorm van het in kaart brengen van menselijke ellende heeft wanstaltige proporties aangenomen. Het gevolg van deze diagnostische orkaan is dat het boerenverstand niet meer wordt gehoord en dat de man of vrouw om wie het gaat van het toneel is weggeblazen.”

Als verpleeghuisarts heeft hij o.a. te maken met dementiële processen. Volgens Keizer wordt er allerlei zinloos onderzoek uitgevoerd met dure apparaten. Gewoon omdat de ziekenhuizen moeten blijven draaien. Keizer noemt al dat in zijn ogen zinloze neurologische onderzoek ‘hersenaanbidding’.  

Keizer: “De vlucht in de diagnostiek is een buiging voor de wetenschappelijke analyse van de gebeurtenissen in het lichaam. We zijn als het er op aankomt nogal sukkels als we iets zinnigs moeten zeggen als het noodlot in andermans leven toeslaat.”

Dementie

Uit de cursussen die ik volgde rond dementie heb ik begrepen dat je dat ziektebeeld pas met zekerheid kunt vaststellen na iemands dood. En dat je voor iemands dood slechts een vermoeden uit kunt spreken. Hoewel ik in mijn werk ook wel mensen heb gekend waarbij de kenmerken zó nadrukkelijk aanwezig waren dat er voor twijfel weinig ruimte meer over bleef. Maar dat hoefde niet met allerlei ingewikkelde apparatuur vastgesteld te worden. Het oordeel was gebaseerd op datgene wat mensen in de dagelijkse omgeving dag-in, dag-uit zagen gebeuren.

Ik moet er ook bij zeggen dat ik een enkele keer wél mee heb gemaakt dat door neurologisch onderzoek een beeld opeens wél helder werd. We konden toen (beter) begrijpen waarom Jeffrey zulk ontremd gedrag vertoonde of waarom het gedrag van Jasmijn zo anders was geworden. Maar dan heb ik het over bijzondere situaties: opmerkelijk gedrag op een veel te jonge leeftijd.

Cito

En dan nu naar het begin van het leven. Elf jaar is namelijk nogal aan het begin, als ik het vanuit mijn perspectief bekijk. De aanbidding van de Cito-toets. Wat ik altijd dacht was dat zo’n toets niet echt betrouwbaar is. Het is namelijk een moment-opname. En wat blijkt nu? De ‘gemiddelde’ leerkracht op de basisschool kan beter voorspellen hoe een kind het zal doen binnen het voortgezet onderwijs dan de uitkomsten van de Cito-toets.

Het ministerie had de Cito-uitkomsten zo ongeveer heilig verklaard. En er een heel circus omheen gebouwd.

“We gaan vanaf nu alleen maar de dingen doen die echt nodig zijn” zei één van onze ministers. Nu nog even zoeken naar een goede herbestemming van dat kolossale Cito-gebouw in Arnhem. 

Maar voor het zover is zullen vermoedelijk eerst de uitkomsten van het onderzoek naar de effectiviteit van het Cito-onderzoek ter discussie worden gesteld. Niet wetenschappelijk bewezen. Alsof het voordeel van de Cito-toets wel wetenschappelijk is bewezen. En dit blog schreef ik zeven jaar geleden en is nog altijd actueel...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Zinloze diagnostiek en Cito-toets”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: