Zeeuws grensfietsen (6)

Ik was ook nog aan het fietsen in onbekend deel van Nederland: de grensstreek tussen Zeeuws-Vlaanderen en Vlaams Vlaanderen. In dit gebied weet je vaak niet of je in Nederland of in België bent. De grens loopt er erg grillig.

Na de economische bedrijvigheid rond het Kanaal van Gent naar Terneuzen (v.v.) fiets ik weer de rust van het platteland binnen. Het landschap bestaat uit akkers, weilanden en percelen bos.

Langs de hele grensstreek liggen kreken die ooit uitmondden in de Westerschelde

Na Oudenburgsesluis fiets ik een paar kilometer precies op de grens. Bij Rode Sluis kom ik weer bij één van de voormalige diepe inhammen van de Westerschelde uit: de Grote Kreek loopt zelfs nog een paar kilometer door, België in. Op deze strategische plek ligt ook een voormalig fort dat de Spanjaarden buiten moest houden.

Tussen 1914 en 1918 was het gebied berucht vanwege de Doodendraad die gespannen was langs de hele Belgisch-Nederlandse grens. Families woonden over en weer langs de grens, maar België was bezet door de Duitsers.

De Doodendraad trok in de jaren 1917 en 1918 een dodelijk spoor in de grensstreek

De Duitse overheid spande hier een voorloper van het IJzeren Gordijn, dat over tientallen kilometers onder stroom was gezet. Er kwamen in de hele grensstreek honderden mensen om die probeerden de grens over te komen door een gat te maken in of onder de versperring.

Pas in Koewacht fiets ik weer een bebouwde kom in. Het dorp is gebouwd rond een voormalig fort, dat weer getuigt van de vele strubbelingen tussen de ‘Staatsen’ en de Spanjaarden en Franse troepen. Het schijnt dat er in het Koewachtse dialect tal van Franse (verbasterde) woorden zitten.

In 1839 werd het dorp Koewacht opgedeeld: het noordwestelijke (en grootste) deel bleef Nederlands, het zuidoostelijke deel ging over naar België. Zulke gedeelde grensplaatsen hebben altijd een eigen sfeer, al is er van de grens niet veel meer te merken.

Ik ken het grootste deel van Nederland redelijk: de kaart zit zo ongeveer in mijn hoofd. Dit gebied is voor mij echt ‘pionieren’. De grotere plaatsen zoals – het voormalige en protestantse eiland – Axel en de belangrijke vestingstad Hulst: daar ben ik regelmatig doorheen gefietst. En vanuit Hulst ben ik regelmatig de grens over gefietst. Maar de oost-west route heb ik nooit eerder gefietst. Ik heb ook weinig idee van de afstanden.

Ik laat me dus verrassen over wat er verder komt. Ergens moet ik weer op de trein stappen en dat zal in België moeten zijn (behalve het veer van Vlissingen naar Breskens er is geen verbinding voor fietsers richting Beveland en de stations aan de Zeeuwse lijn). Dus mijn Batavus zet koers in zuidoostelijke richting. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: