De H is van Haaksbergen

De bedoeling was om aandacht te geven aan kleinere plaatsen, maar mijn oog viel op Haaksbergen. En Haaksbergen is niet zo klein uitgevallen. het is zelfs een zelfstandige gemeente met ruim 20.000 inwoners. Vandaag opnieuw de provincie Overijssel, maar helemaal aan de andere kant van de provincie, niet de Kop, maar de Staart van deze afwisselende provincie.

Toch is Haaksbergen niet zo bekend. Waarschijnlijk komt dat door de grote ‘broers’ in de directe omgeving: Hengelo en Enschede (samen: Hengelschede). Bovendien ligt Haaksbergen in een uithoek van Nederland. Als je niet goed uitkijkt fiets je zo Duitsland in. Daar moet je in alle winkels een mondkapje opzetten anders wordt je er direct weer uitgeknikkerd.

In een verder verleden was er trouwens nauwelijks sprake van een landsgrens. Net zoals in Limburg liepen boeren, handelaren, familieverbanden en verkeringen over en weer en alle mensen sprake ongeveer hetzelfde dialect.

Het dorpscentrum van Haaksbergen

Haaksbergen leefde in de 19e en de 20e eeuw van de textiel-industrie. Halverwege de vorige eeuw werkte 80% van de bevolking van de textiel. Maar daar kwam de klad in toen met name India veel goedkoper bleek te kunnen produceren.

De politieke kleur van Haaksbergen munt uit in onderlinge ruzies binnen lokale partijen, waarvan leden zich afsplitsen, een nieuwe partij vormen en weer samengaan met andere afgesplitsten. Kennelijk bieden de landelijke partijen meer stabiliteit: CDA, PvdA en VVD vormen samen het College van Burgemeester en Wethouders.

Het station van Haaksbergen

Haaksbergen heeft een station. Toch vind je de plaats niet in het nationale spoorboekje dat door Rover wordt uitgegeven. Dat komt omdat hier alleen een toeristische stoomtrein met veel gesis en gefluit en ook met veel bombarie stopt. Het is net zoals in Medemblik: in de winter kun je lang wachten voordat je met de trein kunt vertrekken.

Haaksbergen kwam in 2014 op trieste wijze in het nieuws toen een monstertruck op het publiek inreed. Er vielen drie doden en tientallen gewonden. Daarna was er veel gebakkelei over wie er verantwoordelijk was. Er zijn betere manieren om in het landelijke nieuws te komen.

Een mooie droom van stoom

Opmerkelijk is dat de gemeentelijke statistiek ook het aantal corona-patiënten meldt. Er werden ruim 3000 mensen positief getest (op ruim 20.000 inwoners), er werden 98 mensen in het ziekenhuis opgenomen en er zijn 32 mensen aan corona overleden. Er zijn negen huisartsen in Haaksbergen gevestigd. Die hadden het er maar druk mee.

In 2020 werden er maar liefst 54 (brom-) fietsen gestolen in Haaksbergen. Dat is dus niet best. Ik fiets voortaan met een grote boog om de plaats heen.

De meeste inwoners van Haaksbergen (84%) hebben een voortuin en een achtertuin. De zogenaamde ‘gestapelde woningbouw’ is hier nog niet zo ingeburgerd. De bevolkingsdichtheid ligt dan ook lager: gemiddeld wonen er in de Nederlandse dorpen en steden twee keer zoveel mensen op dezelfde oppervlakte. Waarschijnlijk zijn er ook meer tuincentra, maar dat heb ik niet bestudeerd. Misschien zijn er ook meer mensen die Henk Jan (de tuinman) heten.

De inwoners van Haaksbergen kunnen op zondag naar de Rooms-Katholieke Kerk, de protestantse dorpskerk (PKN) of de Evangelische Gemeente Joshua. Door de week kunnen de inwoners kiezen uit negen brievenbussen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “De H is van Haaksbergen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: