De G is van Genemuiden

In het kader van Stoptober gaf het dorp Genemuiden het goede voorbeeld. Sinds 1780 geldt er op de openbare weg een rookverbod.  
Genemuiden stadsboerderijen

Dat lijkt me ook wel verstandig als ik de foto van deze woonstraat met hooibergen weer eens bekijk.

Maar liefst vijf keer werd de plaats grotendeels verwoest door brand en toen was het dus welletjes. Geen vuurtje stoken meer.

Of Genemuiden trouwens een dorp of een stad is: daarover kun je van mening verschillen. In ieder geval kreeg de plaats al vroeg stadsrechten.

Genemuiden is een zeer kerks dorp. In de afgelopen jaren verrezen er twee grote nieuwe kerkgebouwen, waarvan de torens al van verre te zien zijn: van de Gereformeerde Gemeente (ruim 1800 zitplaatsen) en van de Hersteld Hervormde Kerk (voldoende plaats voor de 1500 leden). De gebouwen zijn op de groei gebouwd, er is ruimte gecreeerd om verder uit te breiden. Het boek Zwarte Dauw van Rachel Visscher gaat over het leven in de bevindelijke Gereformeerde Gemeente.

Genemuiden 2

Genemuiden telt ruim 10.000 inwoners. Er staan nog meer kerken in Genemuiden. Kennelijk ben je hier een uitzondering als je niet naar de kerk gaat. Dat kwam ook tot uiting bij de verkiezingen in 2021: de SGP kreeg meer stemmen dan alle andere partijen samen.

Het stadje telt verder twee supermarkten, twee bakkerijen, twee slagerijen, twee fietsenzaken, twee drogisten, twee doe-het-zelf-zaken en twee banken. Er zijn acht brievenbussen.

Belt Schutsloot rietschoven

Genemuiden is vanouds bekend als dé plaats waar biezen werden geteeld. Hier komt ook de in bevindelijke kring bekende zang met bovenstem’ vandaan. Psalmen, gezongen op hele noten, met een speciale toonzetting die je verder nergens vindt.

Het herdenkingboek van de Gereformeerde Gemeente heet ‘Aldaar zal riet met biezen zijn’. Deze biezen werden thuis gevlochten. Daarna volgden na de Tweede Wereldoorlog de kokosmatten. De huisteelt verdween. Tegenwoordig wordt de helft van de Nederlandse tapijten in Genemuiden gefabriceerd, niet meer aan huis maar in de fabriek.’ Ook wordt er in Genemuiden veel kunstgras geproduceerd. Je kunt er ook het Tapijtmuseum bezoeken.

Qua bevolkingsopbouw valt op hoe jong de plaats is vergeleken met eerder beschreven dorpen in deze serie: 6600 inwoners beneden de 45 jaar. Er werden in 2020 vijf fietsen gestolen. Of geleend en niet teruggebracht.

Genemuiden Veer

Genemuiden ligt aan het Zwarte Water. Niet dat het water zwarter is dan andere wateren, de naam schijnt iets met ‘grens’ te maken te hebben. De rivier is kort maar krachtig: 19 km. lang. Hij mondt even voorbij Genemuiden uit in het Zwarte Meer. Vroeger was dat een deel van de Zuiderzee.
Om hier aan de overkant van het water te kunnen komen moet je een pont tot je nemen. Dat kan een hachelijke onderneming zijn, want in 1922 zonk een vorige versie van de veerpont. De veerbaas wilde vanwege de harde wind niet varen, maar de burgemeester haalde hem over. Met als gevolg: elf doden, waaronder de veerbaas en zijn vrouw en de burgemeester en zijn vrouw.

Tegenwoordig is de situatie van het veer vanuit economisch gezichtspunt hachelijk. Uitbater Connexxion heeft aan de gemeente Genemuiden om subsidie gevraagd, maar de gemeente wil geen geld geven, men vindt verlies een bedrijfsrisico. Wij bereiken echter veilig de overzijde van deze heen-en-weer.

Als het water er niet tussen zou zitten zou je in tien minuten van Genemuiden naar Zwartsluis kunnen fietsen.

Mocht een jongeman uit Genemuiden het in zijn hoofd halen om verkering te krijgen met een meisje uit Zwartsluis, dan moet hij wel op tijd weer terug fietsen. De pont vaart maar tot  9 uur 's avonds.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: