Hechting in vogelvlucht (9)

Kinderen die angstig-vermijdend gehecht zijn zoeken weinig troost. Ze verbijten zich. Ze lossen het allemaal in hun eentje op.

Voor de buitenwereld zijn deze kinderen stoer’. Ze geven geen kik als ze zich pijn doen. Ze zullen ook niet gaan huilen.

Is dat nu zo erg? Psychologe Truus Bakker-van Zeil heeft een film gemaakt over Chris, een jongen die op de leeftijd van ruim een jaar geadopteerd is. Voor die tijd woonde hij in een Braziliaans kindertehuis met zo’n 600 kinderen.

Chris is een vrolijk en actief jongetje. Je ziet op het schoolplein hoe hij op zijn knieeën achter een wagentje aan getrokken wordt. Toch reageert hij niet op de pijn die dit moet doen.

Op een andere opname zit hij – samen met zijn zusje – in bad. Hij stoot ontzettend hard zijn hoofd. Veel kinderen zouden gaan huilen en hun mamma of pappa roepen. Dat doet Chris niet. Hij zit zich te verbijten, terwijl zijn zusje (dat voor hem in bad zit) niets door heeft. De scene duurt meer dan een minuut. Daarna zoekt Chris (die inmiddels vier jaar oud is) alsnog troost. Hoe doet hij dat? Door zijn zusje op de rug te gaan likken. Dat is een heel primitieve manier van het zoeken van troost.

Het oudere zusje van Chris is ook geadopteerd vanuit Brazilië. Zij ontwikkelt zich vanuit de optiek van de hechting veel meer ‘normaal’ dan Chris. Toen ze net uit Brazilië kwam bleek ze een tropische infectie te hebben, waardoor ze maandenlang ziek is geweest. Daardoor werd ze maandenlang verzorgd. Dat was een geluk bij een ongeluk. Chris heeft deze fase bij zijn adoptie-ouders niet meegemaakt. De eerste dag dat hij bij hen was bleek hij al op straat te lopen. Gewoon over de rand van de box geklommen en naar buiten gegaan.

In het verschil tussen Marina, het zusje van Chris, en Chris zélf zit ook de sleutel voor de behandeling van kinderen met hechtingsstoornissen zoals Truus Bakker – van Zeil deze heeft ontwikkeld. Ze zegt dat er moet worden nagegaan welke fase(n) in de sociaal-emotionele ontwikkeling het kind gemist heeft. Ze pleit ervoor om die fase alsnog in te halen.

Bij Chris betekende dat o.a. het geven van baby-massage. Dat bleek geen succes. Chris was inmiddels op een leeftijd waarbij hij zich schaamde tussen de andere blote baby’s. Dat zie je bij peuter-jongetjes aan het feit dat ze angstigvallig hun piemeltje verstoppen in de buurt van vreemden. Dat deed Chris ook. Geen manier om tot ontspanning te komen.

In de thuissituatie reageerde Chris echter goed op de baby-massage. Het opvallende was dat hij na afloop een half uur niet meer praatte, maar brabbelde. Tegelijkertijd kon hij een half uur lang rustig aan het spelen zijn. Dat was zonder die baby-massage onmogelijk. Hij rende steeds van de ene activiteit naar de andere activiteit. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Hechting in vogelvlucht (9)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: