De F is van Fijnaart

Slechts weinig mensen kennen Fijnaart. Het is dus tijd om dit dorp op de kaart te zetten. Hoewel: het stond al vanaf 1548 op de kaart.

Fijnaart ligt tussen Zwingelspaan en Stampersgat. De plaats is ontstaan als gevolg van inpolderingen in het westen van Noord-Brabant. In opdracht van de Markies van Bergen op Zoom werd dit gebied bedijkt, nadat een eerdere poging gestrand was. Het eerdere dorp werd verzwolgen tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421.

Hoewel veel mensen Fijnaart niet kennen is het een uit de kluiten gewassen dorp met ongeveer 5500 inwoners. Ook buiten het dorp vind je veel kluiten. De grond bestaat namelijk uit stevige zeeklei, waarop o.a. veel suikerbieten worden geteeld. In het nabijgelegen Dinteloord bevindt zich een grote suikerfabriek.

Het centrum van Fijnaart (bron: Fendert Lokaal)

Fijnaart kent dezelfde wegenstructuur als veel dorpen op Goeree-Overflakkee. In het centrum kun je de kerk dan ook niet missen: want die staat in deze dorpen centraal in de plattegrond. In dit geval is dat een fors uitgevallen kerk van de PKN die twee eerdere exemplaren moest vervangen.

Om op de fiets in Fijnaart terecht te komen moet je enigszins je best doen. Het probleem is dat de wegenstructuur nogal ondoorzichtig is vanwege tal van dijkjes, waterlopen (zoals de Dintel en het Markkanaal) en de aanleg in de vorige eeuw van enkele autowegen die de oorspronkelijke wegenstructuur doorkruisen.

De huidige dorpskerk van Fijnaart dateert uit 1874

Toen ik door Fijnaart fietste durfde ik zelfs in de plaatselijke supermarkt naar binnen te gaan. In 2020 werd er namelijk geen enkele fiets gestolen. Toch heb ik mijn fiets voor de zekerheid wel op slot gezet.

Tegenwoordig valt Fijnaart onder de gemeente Moerdijk. Dat is opmerkelijk, want bestaat Moerdijk eigenlijk nog wel? In elk geval wordt er veel gebied onteigend, ook vrienden van ons hebben de plaats verlaten en zijn elders neergestreken. En ziedaar: het gemeentehuis staat in Zevenbergen.

De mensen in Fijnaart stemmen vooral VVD en in mindere mate PVV. Ze spreken een eigen dialect: het Fenders, een Zuidhollands dialect dat wordt doorspekt met Brabantse woorden. De drie meest beroemde inwoners van de plaats zijn drie wielrenners. Het is in deze streek soms flink trappen tegen de wind in. Dat blijkt dan ook een goede oefening te zijn. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: