Nietsnut

Ben ik een keer ziek, krijg ik meteen twee enorme bossen bloemen. Dat is aardig en wordt ook zeker gewaardeerd. Maar zo ziek ben ik nu ook weer niet.

Ziek-zijn vind ik wel jammer van de tijd. Je denkt dat je de hele dag de tijd hebt om van alles te doen, maar je krijgt het toch niet voor elkaar. Het probleem is voor mij niet dat ik ziek ben, maar dat ik zo weinig denkwerk voor elkaar krijg. Laat staan achterstallige handelingen verrichten (zoals archiveren). Ik had gedacht dat dat wél kon. Ik heb nu de hele dag de tijd, en ik heb helemaal geen koorts. Nog steeds niet.

Vroeger, dát waren nog eens tijden. De meest heftige toestand deed zich voor in de winter van 1975. Ik werkte net twee weken bij mijn nieuwe werkgever. Buiten vroor het, maar binnen sloeg de thermometer door naar bijna 41 graden. Vanwege deze toestand was ik door Tineke’s vader opgehaald om onder schoonouderlijke controle te kunnen vertoeven. Ik heb drie dagen compleet gemist. Dat was tenminste nog eens een griep!

Ook later heb ik dat een aantal keren meegemaakt. Dan kon ik echt flink ziek zijn met hoge koortsen en fantastische ideeën. Tineke was er dan als de kippen bij (ze komt uit Barneveld) om mij paracetamol toe te dienen. Terwijl ik juist vond dat ik boven de 40 graden prachtige plannen kon maken. Ook bedacht ik nieuwe woorden, zong hele psalmen achter elkaar en ik had opeens heel veel energie.

Ik vond het dan gepast om elders in huis te gaan slapen (niet dus), maar Tineke wilde geen moment van mij wijken vanwege mijn genialiteit die door haar niet gezien werd. Ze heeft zelfs de huisarts wel eens geraadpleegd. Dat vond ik niet nodig. Een dokter is voor zieke mensen.

Die verschijnselen doen zich nu helemaal niet voor. Ik ben de rust zelve. Ik spreek nauwelijks, eet nauwelijks, lees de krant, kijk een TV-programma en doe verder niks. Ik krijg mijn hersens verder niet georganiseerd.

Dat bevalt me ook niks. Gelukkig toch nog wel een blogje geschreven. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Nietsnut”

 1. Henk,

  Ziek zijn kan juist ook erg nuttig zijn voor mensen.

  Ik kan mij van onze kinderen herinneren dat die, na een goed doorstane ziekte, altijd een groeistuip(je) kregen. Dat constateerden we dan achteraf.

  Wetenschappelijk onderzoek heb ik er volgens mij (nog?) niet over gelezen. Er is wel een uitdrukking in goed Nederlands: what doesn’t kill you, makes you stronger!

  Dus wie weet, neemt je productiviteit of je intelligentie nog verder toe.

  Beterschap en een flinke groeistuip toegewenst!

  Sasja53

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: