Drang naar samenhang (5)

Lezer Anne wees mij op een interview van het Dagblad voor het Noorden waarbij BOPC-oprichter Pieter Kuit de degens kruiste met journalist Willem Groeneveld. 

Tijdens het gesprek kwamen de beide heren geen stap verder, ondanks de goede gespreksleiding en de back-up van een hoogleraar die als een soort mediator functioneerde. Pieter Kuit vond dat de overheid en de media voor geen cent waren te vertrouwen. Bovendien was er geen enkel wetenschappelijk feit dat het corona-beleid ondersteunde. Alle maatregelen waren niet nodig, ze waren onrechtmatig en de persconferenties hadden als doel om de mensen bang te maken. En daar deden de media dagelijks aan mee.

Als je het hebt over ‘drang naar samenhang’, dan heeft Pieter Kuit zeker een samenhangend verhaal. Er bestaan geen grijstinten. En er valt geen speld tussen te krijgen: hij brengt dogma’s. Dat bleek wel tijdens de discussie. De overheid heeft de bevolking bang gemaakt voor corona, de media staan in dienst van de overheid en de journalisten schrijven alleen maar datgene op wat de overheid wil horen.

Volgens Pieter Kuit is er geen enkel wetenschappelijk bewijs (“ik herhaal: geen enkel!”) dat de beperkende maatregelen rechtvaardigt. Hoe komt Pieter Kuit tot deze stellingname? Hij moet toch ook bijdragen van artsen en virologen hebben gelezen die juist wél aangeven dat bepaalde maatregelen effectief zijn?

Een gevolg van de drang naar samenhang is dat Pieter Kuit kennelijk alle andere informatie blockt. Die leest hij niet, die negeert hij of het past niet in zijn wereldbeeld. Net zoals de vliegtuigen boven Den Helder in 1940 geen RAF-toestellen waren, maar Duitse bommenwerpers.

Trouwens: kun je van tevoren bij een nieuw virus wetenschappelijk onderbouwen dat een maatregel effectief is? Pas nu verschijnen er onderbouwde bijdragen die de relatieve effectiviteit van bepaalde maatregelen in kaart hebben gebracht, zoals het effect van het sluiten van scholen, van de horeca, van nachtclubs, van de mondkapjes enzovoorts. Dat kon natuurlijk ook niet eerder. Pas nu is het ook mogelijk om te ‘finetunen’: die maatregel helpt daar, die andere maatregel is meer effectief in weer een andere situatie.

Aan Willem Groeneveld had Kuit een vurig opponent. Hij maakt wel vaker mensen boos. In augustus werd er dan ook door een fel tegenstander van de corona-maatregelen een molotov-cocktail door zijn raam gegooid.

Kuit verweet Groeneveld dat hij zich baseerde op casuïstiek. Zoals een column over een IC-verpleegkundige die het water aan de lippen stond. Groeneveld: “Mijn taak als journalist is om dingen op te schrijven die ik tegen kom.” Daar was Kuit het niet mee eens: want waarom schreef Groeneveld nu juist dít verhaal op? Dat was toch tekenend voor de bangmakerij en de stemmingmakerij in de samenleving? Aan enige uitwisseling van wetenschappelijk onderbouwde argumenten kwamen de beide heren niet toe.

Op 9 oktober verscheen er op het vidseokanaal van Ab Gietelink een vraaggesprek van vader en dochter Kuit. Hier waren drie mensen het bij voorbaat helemaal met elkaar eens. Het was een veilige bubbel, dus er was ook geen sprake van verbaal geweld.

Het vraaggesprek ging over de meldingen van vaccinatieschade bij het door vader en dochter opgerichte meldpunt. Volgens Pieter en Jade is er bij Lareb sprake van een forse onderschatting (‘tot vijf maal’) van de werkelijke schade die de vaccins aanrichten. Dat komt echter niet in de openbaarheid omdat de leidinggevenden bij Lareb banden hebben met de farmaceutische industrie. Bovendien melden artsen weinig schade omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Daar hadden ze ook wel begrip voor, je wilt immers je baan niet kwijt.

Wie er gelijk heeft: Lareb of Vaccinatieschade? Dat kan ik niet beoordelen. Ik kan niet achter de cijfers kijken. Over een aantal jaren zullen we meer van de achtergronden weten. Wel is het zorgwekkend als artsen en onderzoekers die met ander nieuws komen dan BOPC 2020 meteen ‘geframed’ worden. Banden met de farmaceutische industrie of bang om hun baan te verliezen.

Een journalist van het Dagblad voor het Noorden verwoordde het vraaggesprek tussen Kuit en Willem Groeneveld als volgt:

"Het vertrouwen is niet verdwenen. Het wantrouwen is veel meer zichtbaar. Daarbij wordt gebruik gemaakt van anekdotische verhalen, maar waar blijft de wetenschappelijke onderbouwing? Tussen al die verhalen raken de bronnen zoek. Mensen willen tegenwoordig niet meer horen wat ze niet willen horen. Burgers maken hun eigen nieuws en gaan er zelf ook nog in geloven."

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Drang naar samenhang (5)”

  1. Bij het Lareb zijn gemelde bijwerkingen gewoon op te vragen per vaccin. Zelf heb ik meldingen op hun website kunnen opzoeken. Ook heb ik daar bijwerkingen gemeld. De meldingsprocedure zou misschien makkelijker kunnen, maar het is mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: