De C is van Castelré

Voor de C kon ik kiezen uit Castricum, Cadzand en Castelré. In Castricum hebben mijn schoonouders twintig haar gewoond. Het is geen plaats om over naar huis te schrijven. Cadzand bestaat voornamelijk uit Bad, en Cadzand-Bad is inmiddels tot een kopie van de Belgische kustplaatsen verworden.

Dan toch maar Castelré. Dat is één van de in geografisch opzicht meest wonderbaarlijk gelegen plaatsen in Nederland. Ik ben er speciaal een keer naar toe gefietst, vanwege deze bijzondere situatie. Ik kwam toen uit het Belgische Hoogstraaten, en dat is de plaats waar deze buurtschap voornamelijk op is georiënteerd. Alleen tijdens de lock-down en de grensmaatregelen die door België genomen werden ging de plaatselijke bevolking in Baarle-Nassau boodschappen doen.

Castelré is een bijna-enclave, die aan de oostkant slechts over een breedte van 200 meter met Nederland verbonden is. Als je hier woont heb je ook aan de noordkant Belgische zuiderburen.

Het dorp ligt op slechts 1 km. afstand van het dorp Minderhout, maar valt onder de gemeente Baarle Nassau (op 11 km. afstand). 

Er staat een Nederlandse brievenbus.  Water en aardgas worden door Nederland geleverd, terwijl elektriciteit door een Belgisch bedrijf wordt geleverd. Kinderen gaan in België naar school en de mensen die er nog naar de kerk gaan bezoeken de parochie van Minderhout. De cursussen die de inwoners van Castelré kunnen volgen om de huidige tijd bij te benen zijn ook allemaal in België.

In Castelré landde in 1870 de eerste luchtpost in Nederland. Per luchtballon vanuit het belegerde Parijs. De bedoeling was om in Turnhout te landen, maar de wind waait waarheen hij wil en de eindbestemming van een ballon met luchtpost is dan ook ongewis.

‘Centrum’ van Castelré is een driehoekig dorpsplein met enkele woonhuizen benevens een klein kapelletje. In totaal telt Castelré 120 inwoners. Ook zag ik een plaatselijke poes. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: