De B is van Blokzijl

Vandaag fietsen we naar de Kop van Overijssel. Daar liggen verschillende alleraardigste stadjes. Eén van die plaatsen is Blokzijl. 

Vroeger kon je van Aartswoud (vorige blog) over de Zuiderzee naar Blokzijl varen. Die mogelijkheid is er niet meer. Aartswoud ligt nu tegen de Wieringermeerpolder aan en Blokzijl tegen de NoordOostpolder. Dat is allemaal de schuld van Ir. Lely.

Je fietst rechtstreeks vanuit de NoordOostpolder Blokzijl binnen. Hoewel er de afgelopen jaren geen vijandige troepen zijn gesignaleerd staat er toch een heus kanon bij de ingang van het stadje. Vooral langs de haven staan tal van historische panden die aan een Amsterdamse gracht niet zouden misstaan.

Zoals veel versterkte steden dankt ook Blokzijl een deel van zijn vroegere welvaart aan de Tachtigjarige Oorlog. De troepen van Prins Maurits zorgden ervoor dat de plaats versterkt werd en dat de vaart naar Steenwijk werd uitgediept. Op die manier kon men o.a. voor de aanvoer van voldoende turf (verwarming) voor een stad als Amsterdam zorg dragen.

Het leven is Blokzijl is gevaarlijker dan in Aartswoud. Dat zie je aan het aantal gestolen fietsen in 2020: het waren er drie (tegen één in Aartswoud). Ik voelde dat destijds al aan mijn water. Ik ging niet een plaatselijk café in om koffie te nuttigen, maar ging op een bankje voor een huis zitten met mijn fiets naast mij. De politie maakt melding van maar liefst tien oplichtingszaken in 2020. Dat is niet weinig voor zo’n kleine plaats. Je vraagt je dan ook af: wie kun je hier nog vertrouwen?

In Aartswoud kun je wel naar de kerk, die staat er nog, maar er worden geen kerkdiensten gehouden. In Blokzijl wordt op enkele zondagen in de maand een kerkdienst gehouden in de Grote Kerk en eens in de maand in de Doopsgezinde Kerk. Ook in de Kop van Overijssel loopt de kerkgang terug.

Blokzijl telt 1400 inwoners, en valt bestuurlijk onder de gemeente Steenwijk(erland). De grootste partij in de gemeenteraad is daat Buitengewoon Leefbaar.

Er is in de gemeente ook een wielrenclub. Die heet Het Pijnlijke  Zadeltje. Die  fietsers hebben het niet goed begrepen. Een zadeltje kan niet pijnlijk zijn, je achterwerk wel. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “De B is van Blokzijl”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: