Zeeuws grensfietsen (5)

Na Assenede volgt Sas van Gent. Letterlijk: de sluis van Gent. Het is één van die buitenbeentjes in Nederland die mij altijd intrigeren. Wie gaat hier wonen en waarom? Daar heb je de site 'Alle cijfers' voor.
Zeeschip, industrie en fietspad in Sas van Gent

Ondanks alle industrie in de omgeving daalt het inwonertal van de plaats gestaag. Momenteel heeft Sas ongeveer 3400 inwoners. De huizenprijs stijgt, maar lag in 2019 gemiddeld op 133.000 euro. Wel duurder dan een fiets, maar goedkoper dan de huizen elders in Nederland.

Kun je boodschappen doen in Sas van Gent? Ja, dat kan. Zo zijn er een AH, een Lidl en een Poolse Supermarkt. Soms komen Belgen hier ook boodschappen doen. In België is geen ontbijtkoek te koop.

Kun je naar de kerk in Sas van Gent? Er staan wel kerken, maar die zijn niet in gebruik. Je zult je heil ergens anders moeten zoeken.

Wat stemmen de mensen in Sas van Gent? Veruit de meeste stemmen gingen tijdens de vorige verkiezingen naar de VVD en naar de PVV.

Kunnen de mensen in Sas van Gent naar de brievenbus? Ja, dat kan, maar er is slechts één brievenbus in het hele dorp. Voor sommige inwoners is de Belgische brievenbus waarschijnlijk dichter bij huis.

Zijn de mensen in Sas van Gent gezond? 33% van de volwassenen en 47% van de 65-plussers geeft aan te kampen te hebben met langdurige ziekte. dat klinkt ernstig, maar in Den Helder is het niet veel anders. En daar is wel meer schone lucht.

Kanaal van Gent naar Terneuzen in Zelzate

Ik heb Sas van Gent al eerder beschreven, dus ik fiets nu door naar Zelzate. Dat is officieel twee kilometer fietsen, maar dat is onmogelijk gemaakt vanwege grootschalige werkzaamheden. De omweg kost 5 kilometer aan trapkracht.

Wat moet ik van Zelzate zeggen? De plaats oogt veel groter dan hij in werkelijkheid is. De oppervlakte wordt vooral bezet door industrie, zoals een grote staalfabriek. Het schijnt qua luchtkwaliteit de slechtste gemeente van Vlaanderen te zijn. En dat straalt ook uit op Sas van Gent. Zelden heb ik zóveel zwart beroete huizen gezien, behalve destijds in de voormalige DDR.

De dorpskern van Zelzate

Zelzate is een qua infrastructuur en architectuur een enorme rommel, nog erger dan andere uit de kluiten gewassen dorpen in Vlaanderen. Er is veel gedateerde bouw van vlak na de oorlog, toen het dorp sterk groeide en iedere bouwer deed wat goed was in eigen ogen.

Qua structuur is het ook ingewikkeld omdat het enorm brede kanaal (met zeehaven) en de autoweg die het dorp doorkruisen. Dat zijn alvast beperkende en verzachtende omstandigheden.

Ik neem de hoge brug over het Kanaal van Gent naar Terneuzen, fiets door het centrum en fiets over klein weggetje de plaats in noordoostelijke richting weer uit.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: