Drang naar samenhang (3)

Corona creëerde - voor onze generatie - een totaal nieuwe toestand waar we niet op voorbereid waren. We konden dus ook niet terugvallen op 'situatieschetsen' uit het verleden. Aldus hoogleraar cognitieve psychologie Rolf Zwaan. 

Er waren wel mensen die zich enigszins hadden voorbereid. Zo waren er tal van virologen en immunologen die meenden dat er niet aan een pandemie viel te ontkomen, o.a. door het vele reisgedrag van mensen. Als er eenmaal ergens een nieuw virus ‘los zou breken’ zou dat binnen de kortste keren de alle uithoeken van de aarde kunnen bereiken. Maar voor de gemiddelde Nederlander was dat een ‘ver van mijn bed-show’. Het zou allemaal wel meevallen, dat soort verhalen hoorden bij de Science Fiction. Bovendien was er inmiddels zóveel kennis in de medische wereld dat het virus wel op tijd tot staan zou kunnen worden gebracht. Kijk maar naar het dodelijke ebola: dat bleef ook geïsoleerd binnen Afrika.

Wat daarbij vergeten werd is dat de meeste Afrikanen het geld niet hebben om de wereld rond te reizen. Als je kijkt naar de frequenties van de luchtlijnen over de wereld zie je hoe een nieuw virus zich heel snel via reizigers (vooral van oost naar west vv boven het noordelijk halfrond) over de hele wereld kan verspreiden. De pest deed meer dan een jaar over de verspreiding over (alleen) Europa, nieuwe virussen kunnen zich binnen enkele weken over de hele wereld verspreiden. 

Plotseling kwamen er alarmerende berichten uit Bergamo in Noord-Italië. Een voetbalwedstrijd van de plaatselijke voetbalclub geldt daar als ‘biologische bom’ waardoor binnen enkele weken duizenden inwoners besmet raken met corona. Toch gaat de stad niet in lock-down, want de overheid wil de econoimie draaiende houden. Er sterven die eerste maand meer dan duizend mensen aan corona. De druk op de ziekenhuizen en begraafplaatsen is zó groot dat er legertrucks worden ingezet.

Kleinzoon Stefano (18 jaar) is verdrietig. Zijn beide opa's en oma's zijn overleden. „Voor mij, en voor velen van mijn generatie, zijn ze een baken, een houvast", vertelt hij met tranen in zijn ogen. „In Italië heb je een uitdrukking: als een oudere overlijdt dan verbrandt er een bibliotheek. Hier in Bergamo is een hele reeks aan bibliotheken verbrand. Een hele generatie is weggevaagd.’’

Hoe alarmerend ook, in Nederland is er dan nog geen sprake van paniek. Sterker nog: de eerste verhalen dat het allemaal wel meevalt in Bergamo doen al snel de ronde. De legertrucks zouden zijn ingezet om de lock-down politiek af te dwingen. Dat bericht was o.a. te lezen op de site van Viruswaarheid. Daarmee komt het verhaal van Professor Zwaan weer om de hoek kijken.

Als informatie te nieuw en te groot is en we ons niet kunnen baseren op eerdere ervaringen, dan ontstaan er gaten in ons denken. We kunnen het allemaal niet bevatten. We gaan die gaten opvullen met andere verklaringen. Op die manier proberen we weer samenhang te creëeren. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Drang naar samenhang (3)”

  1. Dat veel Nederlanders die eerste Corona berichten niet serieus namen kan ik begrijpen. Ze vertrouwden voor correcte informatie op instanties zoals het RIVM. Maar ook die namen de berichten niet serieus en stelden zich onvoldoende op de hoogte. Tot een pandemie had het nooit hoeven uitgroeien, als er adequaat gereageerd was door regeringen en de diensten die elk land daarvoor heeft.

    Ebola verspreidde niet snel over de wereld omdat het snel erg ziek maakt en doodt, zodat besmette mensen niet makkelijk gaan reizen. Aids reisde wel van Afrika naar andere wereld delen, doordat besmette mensen nog vrij lang konden reizen en besmetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: