Badkar

In Middelkerke staan ze nog op het strand: de badkarren. Of ze nog gebruikt worden weet ik niet. Er was niemand die zich op deze winderige dag in zee begaf.

Vroeger ging je natuurlijk niet meteen ‘zichtbaar’ de zee in, zeker de dames niet. Dat zou alleen maar verkeerde zinnen prikkelen.

Badkarren in Middelkerke bij Oostende

De bedoeling was dat je in een hokje plaats nam en je daar omkleedde zodat je te water gelaten kon worden. Daarna trok een paard, danwel twee sterke mannen, de kar met inhoud naar de zee, zodat er in de besloten omgeving van de badkar een onderdompeling in het zeewater plaats kon vinden. De badkar kon namelijk niet drijven. Hij was zo lek als een mandje.

Er was in sommige badkarren plaats voor drie of vier dames. Aan het gegil vanuit de badkar kon je afleiden hoe koud het water was.

Soms verkozen ook de heren de badkar. Zij trokken dan eveneens een heel net badpak aan.

Of er ook gemengde badkarren voor echtparen bestonden weet ik niet. Wat ik wél weet is dat er geen QR-code bestond om aan te tonen dat je wettelijk met elkaar in de echt verbonden was.

Mijn persoonlijke bezwaar tegen de badkar is dat je niet in je eigen tempo te water gelaten kon worden. Ik verkies een stapjesprogramma waarbij ik met mijn grote teen begin en na een half uur tot aan mijn middel nat ben geworden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.