Van A tot Z (6)

Ik was in Bruinisse aangekomen. Vroeger was er hier een veerpont over de Zijpe. Door de aanleg van de dammen raakte het veer werkloos. Het gevolg is dat je als fietser ruim 15 kilometer om moet fietsen. Er zit niets anders op. 
Haven van Bruinisse

Eerst is daar de Grevelingendam. Het fietspad aan de noordzijde van de dam geeft beschutting tegen de wind en ligt een eind van de snelweg af. Tip voor fietsers: neem dat fietspad: het rijdt veel prettiger. De dam is zes kilometer lang. Midden op de dam is een groot verkeersplein, waarbij je rechtsaf de Philipsdam opfietst. Deze dam is niet gesponsord door Philips, maar dankt zijn naam aan het dorp Sint Philipsland.

Grevelingen

Als er twee mogelijkheden zijn moet je kiezen. In dit geval tussen Zuid-Holland of Noord-Brabant. Ik besluit rechtdoor te te fietsen over de dam door de Krammer. Op die manier kom ik op het eiland Goeree-Overflakkee uit. Ik heb ooit cursussen gegeven in Middelharnis en in die toestand en hoedanigheid fietste ik heen en terug over het eiland om weer bij het dichtstbij gelegen station te komen. Dat was Barendrecht.

Oude Tonge

Het dorp Oude Tonge ziet er nieuwer uit dan het dorp Nieuwe Tonge. Net zoals Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland er ouder uit ziet dat Ouwerkerk. De wereld zit soms complex in elkaar. Maar als je in de geschiedenis duikt zie je dat de Tweede Wereldoorlog en de watersnood van 1953 ook in de bouw diepe sporen hebben achtergelaten. in Oude Tonge kwamen in 1953 meer dan 300 inwoners om het leven: 10% van de bevolking.

Oude Tonge groeit: dat is een gevolg van de strategische ligging aan de autoweg van de Randstad naar Zeeland. Omdat ik weer eens eigenwijs ben volg ik niet de fietsborden en beland met fiets en al in een doodlopend woonerven-doolhof.

Achthuizen, Rooms-Katholieke kerk

Ik wil nu eens een andere weg over voorheen het eiland Goeree-Overflakkee volgen. Het eiland bestaat, net zoals de Zeeuwse eilanden, uit een lappendeken aan polders, met allemaal hun eigen wegenstructuur. Ik passeer de Heerenpolder, de Aymon-Louisepolder, de Lodewijkspolder, de Krammerpolder, de Anna Wilhelminapolder en de Polder Grooten Blok en ben dan in het dorp Langstraat.

De lintbebouwing van Langstraat (daarom heet het dorp natuurlijk zo) loopt geleidelijk over naar het dorp Achthuizen, waar meer dan acht huizen staan, benevens een voormalig klooster en bijpassende Rooms-Katholieke kerk. Tegenover Rooms-Katholieke kerken staat vaak een café en in ben dorstig en aan een sanitaire stop toe, maar helaas, kerk en café zijn gesloten.

Van Bruinisse naar het Hellegatisplein

Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik nog nooit in het dorp Ooltgensplaat ben geweest en dat ik dat dorp ook vandaag weer rechts laat liggen. Het dorp ligt – sinds het veer hier is opgeheven – in een doodlopende hoek van het eiland. Omdat ik haast begin te krijgen heb ik geen tijd voor een krachtdadig bezoek.

Ik fiets naar de Hellegatsdam: een 4,5 kilometer lange dam tot aan het aangelegde eiland met het Hellegatsplein, bekend van files en andere ongemakken. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.