Oostende

Het oorspronkelijke dorp Oostende was een niet ommuurde plaats die wel tal van handelsprivileges bezat. Helaas gooide de zee roet in het eten. In de 13e eeuw verdween de plaats in de woelige baren van de Noordzee. Een eind meer zuidwaarts werd een nieuwe nederzetting gebouwd. 
Het centrum van Oostende met links twee panden (één wit en één geel) uit de Belle Epoque-periode

Daarna volgden tal van knokpartijen. Na de Slag bij Nieuwpoort, die zoals we allemaal weten in 1600 plaats vond, was Oostende de laatste protestantse enclave in de zuidelijke Nederlanden. Na een driejarig beleg gaf de stad zich over en werden de protestanten gevangen genomen of verjaagd. De stad lag in puin en de polders waren onder water gelopen. Je zou zeggen: hoogste tijd om te emigreren.

Achter de grote winkelstraat vind je meer ‘verrommelde’ straten

In 1706 werd de stad bestookt door de Engelse vloot en vervolgens in bezit genomen door de Habsburgse monarchie (Oostenrijk).

Daarna kwamen de Fransen weer terug onder leiding van Napoleon. In 1815 werd Oostende een Nederlandse havenstad, maar de prioriteit van de overheid lag bij de grote havens van Amsterdam en Rotterdam. Het wilde dus allemaal niet echt vlotten.

De groei kwam pas na 1836 toen er een rechtstreekse treinverbinding was aangelegd tussen Keulen en Oostende met een veerverbinding naar Engeland.

Koninkijke Gaanderij langs het strand

Nu stond Oostende op de kaart. Koning Leopold II vond het een prachtige plek en bouwde er o.a. de Koninklijke Gaanderijen. Oostende werd de meest luxa badplaats aan de Noordzee. Echter, zowel de Eerste Wereldoorlog als de Tweede Wereldoorlog leidden tot grote verwoestingen waardoor honderden prachtige gebouwen uit de Belle Epoque een loodje legden.

Vanuit het centrum vaart een (gratis) veerpont naar de overzijde. Hier zicht vanaf de pont op de ‘oude’ stad.

Na de Duitse bezetting ging de afbraak verder. De stad probeerde door toerisme extra inkomsten te verwerven. Opnieuw werden honderden huizen afgebroken en vervangen door betonnen en fantasieloze hoogbouw. In de zomers werd de stad – met destijds ruim 50.000 inwoners – bevolkt door zo’n 400.000 bewoners.

Door het vertrek van de veerdiensten naar Engeland is de stad zijn internationale karakter grotendeels kwijt geraakt. De grote haven aan de kust is Zeebrugge, met meer naar het zuiden Duinkerken (net over de grens met Frankrijk).

Het centrum gezien vanuit ‘ons ‘ appartement

Omdat Oostende excentrisch ligt is er weinig industrie. Wel viel ons een bijna tien kilometer lange strook met bedrijventerreinen op aan de oostzijde van de stad. Maar verder is het land achter de kuststrook opvallend leeg.

Inmiddels telt Oostende zo’n 70.000 inwoners. Een kwart van de bevolking heeft een niet-westerse achtergrond. Van de jongeren in de stad is een kwart werkloos. Dat zijn geen mooie cijfers.

Ons viel op dat een groot deel van het leven in Oostende na 20 uur ’s avonds stil viel. Alleen in het weekend was er wat meer gedruis op straat.

Wat de architectuur betreft: bijna alle panden uit de Belle Epoque periode zijn inderdaad verwoest of afgebroken. Maar tussen al die kale betonnen nieuwbouw door zie je toch nog tal van oude panden. Een kwestie van langzaam slenteren en regelmatig naar boven kijken. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.