Proefrit op de nieuwe fiets

Je moet nooit meteen op een nieuwe fiets een grote afstand willen rijden. Het is net zoals bij relaties: je moet aan elkaar wennen en elkaar de ruimte geven. 

Vorige week vond ik toch dat mijn nieuwe Batavus en ik aan elkaar gewend moesten zijn. Het werd tijd voor een middelmatige fietsrit. Daarmee bedoel ik: niet boven de 100 kilometer. Aldus geschiedde.

Via Antwerpen

Ik nam mijn Batavus in de trein mee mee naar Etten Leur. Daar mocht hij zijn kunsten laten zien. Het is trouwens een zij, maar het schijnt dat je dat tegenwoordig eigenlijk niet meer mag zeggen of schrijven. Het wordt mogelijk dan ook in de toekomst ‘het’ fiets.

Vanuit Roosendaal fietsten we naar de Rucphense Bossen. Daar ontmoette ik twee oudere echtparen die met mijn lot waren begaan vanwege mijn eenzame fietstocht. Maar we waren helemaal niet eenzaam. Ik was samen met mijn Batavus onderweg.

Dorpsplein van Etten-Leur

Vervolgens fietste ik zo’n beetje pal naar het zuiden, zonder de kaart te raadplegen. In dier voege kwam ik in Brasschaat uit, het Belgische Wassenaar. De rijke inwoners lijken erg angstig te zijn: ze hebben grote hekken rond hun woonhuizen, alarm-installaties en bijtgrage honden. Het lijkt Zuid-Afrika wel.

De agglommeratie Antwerpen fietste ik binnen via Merksem. Ik moest een aantal ferme slingers maken, want de weg is op tal van plaatsen onderbroken en fietsborden zijn inconsequent geplaatst of niet geplaatst. Zodoende kwam ik zelfs op een autoweg uit.

Vanuit Deurne fietste ik rechtstreeks naar de Schelde waar ik een Waterbus zag liggen. Veerponten hebben op mij een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ik stapte op en kon niet eens meer vragen waar de reis heen ging, want de pont voer meteen weg. Geen idee waarheen. Alle kaartjes waren hetzelfde bedrag en de fiets was gratis. We voeren door het Antwerpse havengebied, dat bijna net zo uitgestrekt is als het Rotterdamse havengebied. Alleen stinkt het hier (nog) wat meer.

Zonsondergang vanaf de Waterbus in de haven van Antwerpen

In Fort Lillo werd ik uitgelaten en stapte weer verder op de fiets. Ik had een pittige tegenwind, maar het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit wind mee.

De eerste vijftien kilometer moest ik mij een weg banen door het havengebied, met veel glas op het fietspad: dat zien de Belgen ook als wegverharding. Maar bij een nieuwe fiets verwacht ik geen lekke band.

Vanaf de grens met Nederland was opeens alles groen en schoon. Maar ook donker, want de zon was onder gegaan. Zonder pet tegen de zon, maar met een mooie verlichting op de Batavus fietste ik Bath en vandaar over de kaarsrechte dorpsstraat door Rilland naar station Rilland Bath.

De trein vervoerde mij in vijf kwartier terug naar Delft. De fietsteller had er bijna honderd kilometer bij opgeteld. De fiets reed prima, ik denk dat onze relatie wel stand houd. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.