Van A tot Z (5)

Na Nieuwerkerk fiets ik langs de drukke autoweg door naar Oosterland. Deze keer ligt het niet op Wieringen maar op Schouwen-Duiveland.

Wat Oosterland op Schouwen en Oosterland op Wieringen met elkaar gemeen hebben is dat er een wegrestaurant is én een oude kerk. In het wegrestaurant scoor ik een salade. Om nog een eind te kunnen fietsen moet je een beetje op de vitamientjes letten.

Oosterland (Schouwen) dorpsbeeld met molen

De kerk is opnieuw een foto waard. Ik vind het toch wel heel bijzonder dat er in een dorp in Zeeland een heuse friese zadeldaktoren te vinden is. Hij staat los van de kerk, maar dat is in Friesland ook niet ongewoon. Dan is er ooit een deel van de kerk ingestort, de klok is naar beneden gestort en klingelde dwars door het kerkdak of er is sprake geweest van ander ongemak. Ik heb ook wel eens begrepen dat de klok zón nadrukkelijk galmde dat de kerk ging scheuren. En kerkscheuringen, die zijn er in de kerkgeschiedenis meer dan genoeg geweest.

Een levensles: je gevoel kan je de verkeerde kant uit wijzen

Oosterland, dorpsstraat met zadeldaktoren

Na Oosterland wil ik niet meer het geraas van de autoweg in mijn oren hebben, dus neem ik een andere route. Maar omdat ik niet op de kaart wil kijken maak ik op mijn gevoel een navigatiefout. Dat is een levensles: het gevoel kan je dus een verkeerde kant uit wijzen. ‘Als het maar goed voelt’ kan dus ook een heel verkeerde gedachte met zich meebrengen.

Zijpe bij Bruinisse

Ik kom nu op de dijk langs het Zijpe uit. Het fietst altijd leuk langs het water, ook al is het om. Aan de overkant liggen Noord-Brabant en de Zeeuwse enclave Sint Philipsland. Vroeger kon je hier met een veerpont het water over, maar het veer is niet meer. Er is een een dam gekomen, maar die ligt een heel eind verderop.

Bruinisse

Met een ferme omweg kom ik uit in Bruinisse. De meest bekende persoon die hier is opgegroeid is Hugo de Jonge. De lijst op Wikipedia met bekende mensen uit Bruinisse bestaat alleen uit mannen, vijf daarvan of waren politicus, de zesde was een schrijver. Zijn er dan geen vrouwen in Bruinisse? Ik fiets door het dorp en zie ook enige bruinverbrande vrouwen. Daar komt waarschijnlijk de naam vandaan: Bruin Is Ze. Maar misschien zijn dat toeristen.

Bruinisse is een wat saai en verrommeld dorp met een paar leuke straatjes en met vooral veel toeristische ingrediënten. De terrassen zitten vol en voor de ijswinkel staat een rij ijsaanbidders. Ik fiets maar weer door in de richting van de dam naar Goeree-Overflakkee.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.