Hechting in vogelvlucht (4)

Hoe komt het dat kinderen van ongeveer zeven maanden eenkennig worden? Daar spelen zowel de rijping van de hersenen als de ontwikkeling van de zintuigen een rol.

Rond de zeven maanden ontwikkelt de baby object-permanentie. Dat wil zeggen: ook dat wat je niet ziet bestaat tóch. Voor die leeftijd is mamma totaal van de aardbodem verdwenen als de baby haar niet ziet. Ze is er gewoon niet meer. Dus kan de baby ook niet huilen om haar terug te roepen.

Mamma is trouwens ook verdwenen als ze haar hoofd onder een lapje heeft verstopt. En het flesje is verdwenen als het achter een pak hagelslag is neergezet. ‘Wat je niet ziet bestaat niet’.

Vanaf zeven maanden ontwikkelt het kind het vermogen om te beseffen dat dat wat je niet ziet tóch bestaat. Dat komt omdat het nu een plaatje in zijn hoofd kan maken. Mamma is niet in de kamer, maar mamma is wel ergens.

Het tweede is dat een kind vanaf zeven maanden scherper gaat zien. Eerst lacht een kind tegen alles wat op het gezicht van een mens lijkt (dus ook tegen maskers), vooral als hij ondertussen een prettige stem hoort en zich tevreden voelt.

Vanaf ongeveer zeven maanden is de baby beter in staat om gedetailleerd te kijken. Opeens ziet hij dus verschillen tussen mensen. Mamma heeft een bril op en lang blond haar, de buurvrouw heeft geen bril en kort zwart haar. Vervolgens wordt dat wat er anders uitziet als de meest vertrouwde persoon ‘vreemd’ en soms ook beangstigend.

Het is deze combinatie van ontwikkelingen die de baby eenkennig maken. Er ontstaat een voorkeur voor het vertrouwde en een ‘afkeer’ voor diegene die minder vertrouwd is.

Deze fase is cruciaal voor de ontwikkeling van de hechting. Het betekent namelijk dat mensen niet meer inwisselbaar zijn. ‘Wij horen bij elkaar’.

Nu zal het ene kind meer eenkennig zijn dan het andere kind. Waarom dat zo is? Vroeger werd nogal eens gedacht dat dat kwam omdat het kind teveel bij de moeder was en te weinig andere mensen zag. Ik vind die verklaring te simpel.

Ik denk dat de eenkennigheid veel meer te maken heeft met het temperament van het kind. En vooral met het aspect van de prikkelgevoeligheid. Hoe scherper en meer gedetailleerd een kind waarneemt, des te groter de kans dat hij ook meer eenkennig zal zijn. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Hechting in vogelvlucht (4)”

  1. Wat ik mij hierbij afvraag. Hoe beleeft zo’n jong kind dat, terwijl er nog geen taal is om het te beredeneren? Analoog hieraan de denk(?)processen in de hersenen van dieren. Is dat “weten” zonder dat je weet dat je het weet. Jammer genoeg kunnen we ze het niet vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.