Even de grens over (7)

Ook Nijmegen was een grensplaats in het Romeinse Rijk. Inmiddels vind je door heel Nederland (tot aan Katwijk) allerlei palen, borden en gedenkstenen die deze grens markeren. 
Zicht op de spoorbrug van Nijmegen bij het Valkhof

Nijmegen ligt op een steile oever langs de Waal. De binnenstad heeft onnederlands steile straten. Alleen de Waalkade kan bij hoog water onder water lopen, de rest houdt droge voeten. Geen wonder dat deze relatief veilige ligging aantrekkelijk was voor regeerders zoals de Romeinen en later Karel de Grote, die achteraf gezien toch behoorlijk klein was. Bovendien kon je vanaf de heuvels goed het omliggende land overzien.

Nog een keer de spoorbrug, nu vanaf de Waalkade

In de Tweede Wereldoorlog kreeg Nijmegen het zwaar te verduren in de frontlinie tussen de geallieerden en de Duitse bezetter. Bovendien werd de stad ook nog eens getroffen door een Engels (vergissings-) bombardement waardoor een deel van de binnenstad verwoest werd.

Nijmegen vanaf de toren van de Stevenskerk (foto op een andere dag genomen)

Daarna werd de stad verder verwoest door projectontwikkelaars. Gelukkig probeert men momenteel de schade weer wat te herstellen.

Via de ‘Snelbinder’ (een fietsbrug die aan de spoorbrug is gehangen) verlaat ik de stad weer. In een kwartier de tiende stad van Nederland doorkruisen, dat is toch wel een hele prestatie.

Lentmark bij Lent

Aan de overkant ligt Lent. Het dorp heeft een totale metamorfose ondergaan. Het ligt nu ingeklemd tussen de Vinexlocaties van de Waalsprong. Nijmegen kon niet meer uitbreiden in de andere richtingen: de enige optie was de sprong over de Waal, de Betuwe in. Daardoor groeit Nijmegen nu bijna tegen Arnhem aan.

Momenteel wonen er zo’n 25.000 inwoners van Nijmegen aan de overkant van de Waal. Vanwege het intensieve fietsverkeer zijn er inmiddels drie bruggen beschikbaar die de forensende fietser de ruimte moeten geven. En nóg zijn de fietspaden te krap voor het toenemende fietsverkeer.

Aan een recreatieplas ligt de Lentmark, een karakteristiek en hoog houten gebouw dat is gebouwd door jongeren 'met afstand tot de arbeidsmarkt'. Beneden bevindt zich een kiosk voor koffie en versnaperingen. Ik denk dat dit de hoogste koffietent van Nederland is. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Even de grens over (7)”

  1. Amerikaans vergissingsbombardement, de volgende keer even in de binnenstad bij de Schommel kijken. Of het kleine en zeer goede museumpje bij de brug. Dat hebben ze ook in Arnhem trouwens. Nijmegen groeit inderdaad flink dat was kort na de oorlog als een probleem. Ik vind vooral de Oversteek een mooie brug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: