Het is een complot!

Sinds het corona-virus Nederland in zijn greep heeft is het (na) denken over of vanuit complotten ook weer veel meer in zwang geraakt. Maar complottheorieën bestaan al sinds (bijna) mensenheugenis.

Dat gebeurde ook rond de angst voor besmettelijke ziekten. Als er een nieuwe epidemie in aantocht was doken er meteen ook weer tal van complottheorieën op. Dat zie je o.a. geïllustreerd in de tentoonstelling over de pest in het Valkhof-Museum in Nijmegen (heksen en Joden hadden het op de bevolking gemunt). En de Spaanse griep was stiekum met een Duitse onderzeeboot naar de USA overgebracht.

Verpleegkundigen en artsen tijdens een pest-epidemie

Het maandblad Kijk heeft een special gewijd aan 55 hedendaagse complot-theorieën. Een aantal kende ik wel, maar er zitten ook tal van ideeën over samenzweringen bij waar ik nog nooit van had gehoord. Een paar voorbeelden:

 • De periode tussen 614 en 911 heeft nooit bestaan. We leven dus eigenlijk drie eeuwen vroeger dan we volgens de kalender denken. Daar zit een Paus achter.
 • De Titanic is nooit vergaan. Het was een zusterschip dat tegen een ijsberg voer..
 • De USA heeft geen goudvoorraad in Fort Knox. De voorraad goud is al lang leeggeroofd door… de overheid.
 • De tsunami is 2004 was niet het gevolg van een zeebeving. Het was een kernbom die tot ontploffing was gebracht om het zuidoosten van Azië te verwoesten.
 • De zoetstof aspartaam (de ‘zoetjes’) wordt massaal gebruikt terwijl de overheid weet dat dit een zeer gevaarlijke stof is. De reden: zieke mensen leveren Big Pharma meer geld op dan gezonde mensen.
Kijk-Special: Complot, juli 2021

In de 300 bladzijden tellende special staan uiteraard ook tal van meer bekende theorieën, zoals:

 • De Amerikanen hebben zelf op 9/11 de Twin Towers opgeblazen om een excuus te hebben om Saddam Hoessein aan te vallen.
 • Adolf Hitler pleegde geen zelfmoord in 1945, hij vluchtte in april 1945 naar Argentinië en leidde van daaruit de opbouw van het Vierde Rijk: de Europese Unie.
 • De macht van de Illuminati: een geheimzinnig genootschap dat al eeuwenlang de overheersing van de mensheid nastreeft.
 • Pim Fortuyn werd niet door één man gedood, en John F. Kennedy evenmin. Beide moordenaars handelden in opdracht van de overheid.
 • De verdwijning van vlucht MH 370 is veroorzaakt door aliens die aan boord zijn gestapt.

Voor wie er meer van wil weten: je blijft je verbazen. De auteurs kunnen in vier of vijf bladzijden nooit de finesses van al deze complottheorieën uitdiepen. Maar de verhalen schetsen een aardig globaal beeld van de wijze waarop er een soort van associatieve logica ontstaat binnen de complottheorieën.

Kijk Special: Complot! De 55 spannendste samenzweringen. 300 bladzijden, 17,50 euro. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Het is een complot!”

 1. In ieder geval is Henk gevallen voor de voorpagina van het sensatieboekje. Hij heeft de omzet al met €17,50 verhoogd. Op Youtube zijn ze waarschijnlijk allemaal te vinden, die theorieën. Sommige zijn heel aardig uitgewerkt en mooi in beeld gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.