Even de grens over (4)

Dat was leuk, die reactie van wandelaar  die een stukje hetzelfde traject wandelde als Henk 50 fietste.
Oude Rijn bij Elten

Inmiddels fietst Henk 50 Duitsland weer uit en Nederland weer binnen. Direct na de overweg in Elten begint het Rijnstrangen-gebied. Het is één van de mooiste en meest ongerepte natuurgebieden in Nederland, boordevol kreken en af en toe een handbediend pontje. Trouwens: langs de grens vind je vaak de meest ongerepte natuurgebieden. Dat schijnt een voordeel van een grensgebied te zijn.

Bij Lobith Tolkamer

Lobith Tolkamer trekt altijd vanwege het drukke scheepvaartverkeer, maar deze keer besluit ik een andere fietsroute te nemen, langs de Oude Rijn. Die heb je in Utrecht, maar hier ook. Vervolgens fiets ik langs de dorpen Gerwen en Aerdt (daar ben ik vorig jaar nog geweest en ik wil niet herkend worden) en kom uiteindelijk in Pannerden uit. Daar vaart een gierpont gierend over het Pannerdens Kanaal naar de Sterreschans bij Doornenburg. Fort Pannerden is inmiddels geopend voor het publiek, maar vandaag speel ik geen publiek.

Veerpont bij Pannerden over het Pannerdens Kanaal

Fort Pannerden was bedoeld als vooruitgeschoven post in de Hollandse Waterlinie. Toen het gebouwd werd was het meteen al verouderd. Het heeft lang leeg gestaan, werd gekraakt, raakte aan verval onderheving, maar is inmiddels in volle glorie hersteld. In Doornenburg vind je ook Kasteel Doornenburg, één van de grootste Nederlandse kastelen.

Als twee keer was ik bij het pontje dat de overtocht maakt van Doornenburg naar Millingen aan den Rijn. Twee keer voer het pontje niet. Drie keer is scheepsrecht. Ik fiets de uiterwaard in en zie aan de overkant het pontje liggen.

Het fietspad naar de pont is weinig comfortabel. En al helemaal niet voor de fietser voor mij die een kolossale hond in een karretje vervoert. Het karretje kantelt en de hond zet het op een janken alsof de wereld vergaat. Hij kan zo meedoen aan de sirenes op de eerste maandag van de maand. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.