Dolen over Tholen

Na de verbouwing moest Tineke nodig uitgelaten worden. Anders werd ze te stoffig. Huiskater Ringo liep ook al steeds te niesen vanwege het stof.
Vanuit Bergen op Zoom via Tholen naar Goes

Op de fiets ben ik de Padvinder. Maar uiteraard wel door de ogen van Tineke. Deze keer kozen we een voor haar onbekende bestemming: het voormalige eiland Tholen. Dat ligt namelijk aan een doodlopende weg. Je komt er niet vanzelf door, onderweg naar een andere bestemming. Je moet er speciaal naar toe.

Sint Annaland, het enige dorp aan de noordelijke kustlijn van Tholen

We kozen comfortabel op de trein en stapten in het legendarische Bergen op Zoom (‘houdt u vroom, stut de Spaanse scharen‘) op de Batavussen Dinsdag. Eerst over de hooggelegen bosrijke Brabantse Wal naar Vossemeer. Deze wal vormde een natuurlijke bescherming tegen de zee.

Daarna over de noordelijke brug bij Vossemeer naar voorheen het eiland Tholen.

Dorpskerk van Scherpenisse. De toren begon tijdens de bouw te verzakken, het restant wordt gestut door massieve steunberen

Net als Zuid-Beveland bestaat Tholen uit een reeks aan aaneengeschakelde polders die stapsgewijs op de zee herwonnen werden. Er is vooral landbouw (graan, aardappels, maar ook opvallend veel zomerbloemen), maar weinig veeteelt. De polders zijn groter en daardoor minder knus) dan op Zuid-Beveland. Daar staat tegenover dat Tholen een aantal prachtige stadjes heeft (die echter nooit stadsrechten hebben gekregen).

Het buitendijkse haventje van Gorishoek met de veerboot Frisia 2

Het voormalige eiland Tholen is bijna net zo groot als Texel, maar er zijn weinig schapen en geen duinen. Daardoor zijn er wel weer veel meer havens en haventjes, die een enorme aantrekkingskracht blijken te hebben op Duitse en Belgische eigenaren van luxe jachten. Ook zijn er veel meer kerken, want veel inwoners van Tholen zijn op zondag gewend om twee keer naar de kerk te gaan.

Onderweg naar Yerseke op de Oosterschelde

Een fietsrondje Tholen is 60 kilometer lang, maar zoals gebruikelijk koos ik een andere route. We bezochten Sint Annaland, Stavenisse, Sint-Maartensdijk en Scherpenisse en fietsten in Gorishoek bijna de Oosterschelde in. Gelukkig lag de veerpont Frisia 2 klaar om ons naar Yerseke te brengen. Daar eten ze veel mosselen, maar daar waag ik me niet aan.

In de avondlucht en in het avondlicht reden we vervolgens via Kapelle en Kloetinge naar Goes, waar we een ijsje en de trein namen. De fietsteller had er 80 kilometer bij opgeteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: