Muurschildering

Er wordt veel 'afgegeven' op de zogenaamde Plattenbau in de voormalige DDR. Wat veel mensen niet weten is dat dit een Nederlandse uitvinding is. 

In de DDR waren – nog méér dan in het westen van Duitsland – steden gebombardeerd. Bovendien waren er miljoenen Duitsers uit Polen en de grensstreken van Tsjecho-Slowakije verdreven. Al die mensen hadden onderdak nodig.

Zijgevel van een flat in Alphen aan den Rijn

Er was maar één snelle oplossing: de Plattenbau. Dat was systeembouw, waarbij miljoenen betonnen platen, balken, stalen ramen en deuren volgens een standaard-procedure werden gefabriceerd. Alles was gestandaardiseerd. Betonnen balken waren bijvoorbeeld maar in twee maten verkrijgbaar. De elementen werden naar de bouwplaats vervoerd en daarna in elkaar gezet. Als onderdelen niet leverbaar waren kon het nog wel twee jaar duren voordat de flat werd afgebouwd. Het moest natuurlijk wél in het bureaucratische systeem passen.

Op kleinere schaal gebeurde dat ook in Nederland. Minder gestandaardiseerd, maar wie de hoogbouw uit de jaren ’50 en ’60 uit Nederland bestudeerd ziet daar dezelfde principes terug. Het zijn gehorige en tochtige flats. Ze worden in onze tijd óf afgebroken óf gerenoveerd.

Op de foto zie je een gerenoveerde flat in Alphen aan den Rijn. Om het heel visueel wat aantrekkelijker te maken heb je meteen een mooi doorkijkje op het Groene Hart...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

6 gedachten over “Muurschildering”

 1. Niet allemaal hoor, Vlierbloesem. Maar zo gaat het vaak, een paar verknoeien het voor de rest. Verder natuurlijk een prachtige flat in mijn geboortedorpje. Hahaha

 2. Maar vóórdat iemand op het idee kwam die belasting te heffen bulkten veel van die clubs van het geld en deelde het leidinggevend personeel dat aan zich zelf uit. Ferrariś geloof ik, en riante vakantiehuizen. Vakantieparken in het oostblok. In ieder geval niet datgene waarvoor ooit de woningbouwverenigingen zijn opgericht.

  1. @ Dat klopt wat betreft een aantal van die corporaties en die hebben het onheil over zichzelf afgeroepen. Maar vervolgens vond het ‘afromen’ van de reserves uitgerekend plaats in een tijd waarin veel woningen net aan groot onderhoud toe waren. Dat onderhoud werd daardoor uitgesteld én de nieuwbouw was niet rendabel. Gevolg: een groot tekort aan betaalbare huurwoningen.

  1. @ Vlierbloesem. Inderdaad, en deels ook doordat woningcorporaties een groot deel van hun reserve af moesten staan, waardoor grootschalige renovaties niet meer gefinancierd kunnen worden.

 3. De nieuwe huizen die nu gebouwd worden en gaan worden gebouwd om de woningnood te doen stoppen, zullen nog beroerder en slechter zijn dan die prachtige woningen van eind jaren 50 /60

  Sowieso is de sociale woningbouw een giga – drama in Nederland.

  Groet Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.