Je levensverhaal schrijven

Stel je voor dat je een levensverhaal zou gaan schrijven. Hoe zou je moeten beginnen?

Uiteindelijk beginnen de meeste mensen met het begin van hun leven. Of ze beginnen nog vóór hun leven, met een bijdrage over hun ouders of grootouders. De meeste mensen beseffen dat ze niet uit de lucht zijn komen vallen. Dat gebeurt in de praktijk zelden.

Geboortehuis met kerk

Het probleem van dat deel van je leven is dat je dat zelf niet bewust hebt meegemaakt, ook al zijn er mensen die precies schijnen te weten hoe hun bevalling is geweest. Ik kan het me niet herinneren. Ook niet dat mijn wiegje in Waardhuizen (Noord-Brabant) heeft gestaan. Dat weet ik pas sinds een paar maanden. Op mijn 70e is mij dat geopenbaard door iemand die ook in Waardhuizen woonde.

Zo zie je maar weer: de problemen over de voorgeschiedenis begonnen al vroeg. In mijn geval is de onduidelijkheid ontstaan doordat ik geboren werd toen mijn ouders net zouden verhuizen of net waren verhuisd. Dat was ik vergeten om bij hen te checken. Ze zijn overleden, dus ik kan het niet bij hen navragen. En mijn jongere broer weet wel veel, maar hij was er in dit geval niet bij.

Tegenwoordig word je als baby van alle kanten in kleur, op foto en op film vastgelegd. Maar ik kom uit de tijd dat een fototoestel nog een zeldzaam voorwerp was. Evenals de auto trouwens. Ik ben op de fiets geboren. Van mijn vroege jeugd is een enkele foto beschikbaar. Plus een paar foto’s die door een echte fotograaf zijn gemaakt. Aan die foto’s heb je dus ook niet veel.

Nu heeft mijn moeder wel een dagboek bij gehouden. Dat biedt een bron aan informatie. Daar moet ik nodig een keer in gaan lezen. Wie werd waar geboren en hoe werd hij door wie genoemd, en wat er verder volgt. Ik heb meer informatie beschikbaar dan de man die hier net even in huis was. Hij zei: “Over mijn jeugd weet ik niks. Daar hebben ze mij nooit niks over verteld.”

Hoe zou die man zijn levensverhaal op moeten schrijven? Een suggestie in het boek ‘Je levensverhaal schrijven’ is: ga eens een kwartier zitten en schrijf alle herinneringen op die je op dat moment tegen komt.

Dat die herinneringen gekleurd zijn geeft niets. Het gaat om de persoonlijke herinneringen. Die zijn per definitie subjectief, ook al denken sommige mensen dat ze objectief zijn.

De volgende stap is dat je dat kwartier aan herinneringen op een tijdsbalk legt. Je probeert er een chronologische volgorde in aan te brengen. Daarmee heb je de eerste kapstokken voor je levensverhaal. Wie er zin in heeft mag er vandaag al mee beginnen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Je levensverhaal schrijven”

  1. Één van mijn oudste muzikale en tekstuele herinneringen is het lied van zwarte Riek ‘me wiegie was een stijfselkissie, me deken was een baaien rok …’, waarin expliciet melding gemaakt wordt van de ooievaar.
    Maar ik vind, bij nader inzien, dat ‘uit de lucht komen vallen’ toch nog net iets aannemelijker dan ‘door de ooievaar gebracht’ of ‘tussen de kool gevonden’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.