Schuld

Opeens was de plaats Schuld (Rheinland Pfalz) bekend in Europa. Hier trok het water van de Ahr een verwoestend spoor door het dorp.
Vanuit Remagen langs de Ahr, bij Schuld

In Schuld ben ik een keer geweest. Of liever gezegd: ik fietste er boven langs.

Ik was die ochtend gestart in Remagen aan de Rijn. De hele ochtend was ik aan het klimmen. Ik was de enige fietser die het in zijn hoofd haalde om hier te fietsen. Het was een kille januaridag en af en toe dwarrelde er een beetje motsneeuw naar beneden. Er was ook nergens een café open om even op te warmen. Hoewel dat ook niet echt nodig was: van klimmen krijg je het warm.

Na een hele ochtend klimmen volgde er een veel kortere afdaling naar Euskirchen. Daar wilde ik op de trein stappen, terug naar Nederland. Dat station heb ik nooit gehaald.

In Euskirchen werden mijn Gazelle en ik geschept door een Duitse wegpiraat in een Mercedes. Althans, dat stond in de stukken van de rechtbank. Volgens mij was het een Mitsubishi. Maar ik geef toe: van auto’s heb ik geen verstand.

Ik zat maanden lang in een rolstoel. Volgens de automobilist was het mijn Schuld, ik was tegen zijn auto aangereden. Hij diende een aanklacht in en ik moest alle schade betalen. In hoger beroep kreeg hij de schuld: hij had het stopbord genegeerd en was gewoon de voorrangsweg opgereden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “Schuld”

  1. Ik heb het even na moeten zoeken. In 2000 fietste ik door Schuld tussen Bad Münstereifel (aan de Erft) en Adenau/Nürburg(ring). Dat er geen berichten zijn over Bad Münstereifel valt me enorm op. De Erft heeft daar vrijwel geen ruimte en wordt door het stadje geperst. Misschien ligt het nog net genoeg stroomopwaarts, waar de Erft nog niet zoveel kracht heeft ontwikkeld. Van Monschau (aan de Roer) zijn eveneens geen berichten, maar dat stadje ligt echt behoorlijk aan de bovenstroom.

  2. Volgens mij leraar scheepswerktuigen op de Hogere Zeevaartschool betekende Mitsubishi rijstvogeltje. Dat had hij begrepen in het Jappenkamp. Maar dit is (vo)oral history/ie. Google Translate komt daar niet mee. Ware het een rijstvogeltje geweest dat jou aanreed, dan was de schade beperkt gebleven tot wat geknakte veren.

    1. @ Jan: de eigenaar van de Duitse auto claimde 4500 euro aan schade aan zijn automobiel. Toch een knappe aanslag door een Nederlandse Gazelle. Saillant detail was dat de automobilist naar drank rook maar dat hem geen ademtest is afgenomen. Ik had onderweg alleen maar koffie gedronken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.