Narcistische leiders (1)

Het is een publiek geheim dat bepaalde politieke leiders toch wel opvallend veel narcistische trekken lijken te hebben. Je weet dan nog niet of ze écht narcistisch zijn, maar ze gedragen zich wel als zodanig.

Volgens Barbara Nevicka, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, is het hebben van een onbegrensd vertrouwen en geloof in de eigen kwaliteiten één van de kenmerken van narcistische leiders. Tegelijkertijd denk ik: om de top te kunnen bereiken moet je ook wel behoorlijk wat vertrouwen in je vaardigheden hebben. Iemand die steeds twijfelt aan zijn eigen kunnen blijft onder aan de politieke ladder steken.

Een ander kenmerk van narcistische leiders is dat ze beter lijken te gedijen naarmate er meer sprake is van ontwrichting en chaos. Door hun uitspraken veroorzaken ze vaak allerlei turbulentie in de politiek en in de media.

In het dagelijks leven roepen mensen met overduidelijk narcistische trekken gemakkelijk veel weerstand op. Wat maakt dan dat narcistische leiders vaak zo populair zijn bij een deel van de bevolking?

Volgens Nevicka is dat vooral een gevolg van onzekerheid bij de volgelingen. Hoe kwetsbaarder ze zich voelen, des te meer klinkt de roep op een sterke man. Zo’n sterke man doet graag krasse uitspraken en zal zeker geen toespraken met allerlei nuances gaan houden. ordt doorgaans gezien als overmatige zelfingenomenheid. Nevicka: “Bij de keuze van een leider hebben mensen de neiging te kiezen voor degene in de groep die bovengemiddeld charismatisch, visionair, zelfverzekerd, dominant, extravert en (op het eerste gezicht) slim is.”

Bedrijfsleven, zorg en onderwijs

Binnen bedrijven werkt het mechanisme nog wat anders. Daar moet de narcist die hogerop wil vooral bij de directie of het bestuur in een goed blaadje zien te komen.

Dan zie je binnen een organisatie iemand die steeds probeert in de buurt van de directie te komen en zich alvast kleedt alsof hij directielid is.

'In mijn tijd' waren dat bijvoorbeeld mannen met een duidelijk zichtbare mobiele telefoon in de aanslag (bijna niemand had nog een mobiele telefoon), met een pak (bijna niemand droeg een pak), met een vierkant koffertje en met opvallende puntschoenen. 

Ik weet niet wat nú de kenmerken zijn van die mensen, dat heb ik niet meer bijgehouden. Maar de (meestal) heren en (soms) dames bereiken de top door bij het hogere management een beeld van deskundigheid te scheppen.

En als er ergens een fout wordt gemaakt ligt dat natuurlijk niet aan hén. Ze gaan er direct werk van maken en zullen een stevig woordje wisselen met degene die de fout maakten. Het eigen straatje moet vooral schoongeveegd blijven. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

6 gedachten over “Narcistische leiders (1)”

 1. Dat is vaak zeker waar voor types die zich geschikt achten voor management functies. Daarnaast ieordt de wereld volgens mij geregeerd door mensen met een narcistische persoonlijkheid stoornis. En het overgrote deel van de wereldbevolking loopt er als makke schapen achteraan. Zelfs als een natie haat regeerder beu is, er revolutie plaatsvind, steekt na de revolutie bijna altijd weer een aan narcisme lijdende persoon zichzelf boven het volk uit om de grote leider te spelen.

   1. Prachtig is het hier hè !

    Nu is het tijdelijk een zandvlakte.

    Maar zometeen met de koeien poep erop.

    Ruikt het eventjes extra landelijk !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.