Op de grens van twee naar drie

"Ik ben twee en ik zeg nee." "Ik ben drie en ik wil de regie."

Daar gaat ze: onze tweejarige kleindochter H. Ze moest achterop de fiets, maar dat wilde ze niet. Zie haar dán maar eens te vangen. “Ik ben twee en ik zeg nee!”

Een kind van twee zegt vooral nee. Maar een peuter van drie weet ook al wat hij of zij wél wil. Dat heeft met de executieve functies te maken: het vooruit kunnen denken. “Ik ben drie en ik wil de regie.” Bij H was dat: “Ik wil zélf naar huis lopen!” In dit geval rennen. Op ongemakkelijke laarzen. Een kilometer lang. In het voetspoor van haar vijfjarige zus T op de fiets.

Volgende maand wordt kleindochter H drie jaar. Dan kan ze voluit uitproberen wat ze wél wil. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Op de grens van twee naar drie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.