Even de grens over (1)

De eigenaar van onze vakantie-woonboot heeft ons een gratis verlenging aangeboden. Niet van de woonboot, maar van het verblijf. We zijn deze vakantie niet buiten de provincie-grens van Gelderland geweest. Wie weet gaat dat deze (extra) vrijdag alsnog gebeuren. 

Om 9 uur stap ik op de fiets in De Steeg. Vannacht ben ik 24 keer gestoken door een mug, maar misschien waren het er wel twee. Daar had ik vroeger geen last van, maar sinds de corona-vaccinatie lijd ik aan verdachte bijwerkingen. In elk geval voel ik overal jeuk. Misschien helpt de afleiding van het fietsen.

Deel 1: van De Steeg naar Doetinchem (30 kilometer)

Pas op de fiets besluit ik welke kant ik uit zal gaan fietsen. Ik volg een weg langs de hier zeer kronkelende IJssel. De toren van de Martinikerk van Doesburg zie ik dan weer links en dan weer rechts van me. Het is voor tien uur al behoorlijk en vooral drukkend warm. Maar op de fiets heb je altijd airco.

Doesburg

Doesburg is één van de mooiste oude steden van Nederland. Hier vind je zelfs de markante baksteen-gothiek die vooral bekend is van de steden aan de Oostzee in Duitsland en Polen. Net als vorig jaar zijn we ook dit jaar meerdere malen in Doesburg gezien. We hebben er ook meerdere musea bekeken. Alleen het mosterd-museum hebben we overgeslagen. Als vijftig-plussers weten we wel waar Abraham de mosterd vandaan haalt.

Baksteengothiek en terras met koffie en toilet

Helaas heb ik last van plotselinge darmkrampen. Waarschijnlijk is dat ook een bijwerking van Pfizer. Gelukkig zijn de restaurants sinds deze week weer open en hoef ik geen bosjes op te zoeken. Het gevolg is wel dat ik al na tien kilometer mijn eerste pauze heb. Dat schiet ook niet op.

Tussen Doesburg en Laag Keppel: Drempt

Vanwege het drukkende weer maak ik verder geen haast. Ik vervolg kabbelend door het afwisselende landschap ten oosten van Doesburg mijn weg, langs o.a. het schilderachtige Laag Keppel.

Onderweg naar Doetinchem

Daarna kom ik op een fietsroute uit waarbij ik tot mijn verbazing maar liefst tien kilometer lang geen enkele auto tegen kom. Er zijn nog rustige plekjes in Nederland. De weg leidt vooral door prachtige bossen. Daar waar geen bos is bieden zware beuken langs de weg mij beschutting tegen de brandende ochtendzon. Op tal van eiken zie ik de eikenprocessierups, dat gaat dus wel weer een probleem worden. Wij hadden ooit een eiken vloer, dat moet je tegenwoordig ook niet meer willen met die rupsen. Een permanente toestand van jeuk in je huis.

Uiteindelijk kondigt Doetinchem zich aan. De stad is booming, met veel nieuwe bedrijven. Maar vanuit het noordwesten fiets je de stad op een aantrekkelijke groene manier binnen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.