Er gaat niets boven Groningen (slot)

Om bij een station te komen moet ik de fietssteven zuidwaarts wenden. Ik verlaat de uitgestrekte ruimte van de Noordpolder en ik zet koers naar Usquert.
Usquert, gemeentehuis van Berlage met excursie

Ik heb Usquert altijd een bijzondere plaatsnaam gevonden. Maar toen ik dara voor het eerst was viel ik bijna van mijn Raleigh vanwege het plaatselijke gemeentehuis. Dat is namelijk ontworpen door Berlage. Wel met enige ruzie, maar dat hoorde erbij. Berlage vond de toren te laat en liet er op eigen kosten een stukje bovenop bouwen. Tegenwoordig (maar niet in coronatijd) trekt dit gemeentehuis bussen vol met architectonisch geinteresseerde ouderen aan. Oftewel: waar een klein dorp bekend in kan zijn.

Via Usquert naar Uithuizen

Ik volg de oude Rijksstraatweg door de buurtschappen De Streek en ’t Lage van de Weg. Daarna fiets ik Uithuizen binnen. Met zo’n 5400 inwoners blijkt het dorp toch een centrumfunctie te hebben op het Hoogeland. Er zijn opvallend veel winkels. Op een site worden zelfs mensen uit de stad opgeroepen om een dagje te komen winkelen in Uithuizen. Daar had ik totnutoe nog niet echt aan gedacht. Sowieso aan winkelen niet, trouwens. Dat laat ik graag aan anderen over.

Jacobikerk Uithuizen

Uithuizen oogt redelijk welvarend en dynamisch, maar als je naar de cijfers kijkt is het hier niet allemaal goud wat er blinkt. Het aantal inwoners daalt gestaag en als je ziet dat de grootste bevolkingsgroep 65 plus is hangt dat dus ook samen met de vergrijzing.

De huizenprijs is wel om jaloers op te worden: gemiddeld 148.000 euro (in 2019). In Delft was dat in 2019: 310.000 euro. En dan heb je er in Uithuizen meestal een tuin bij en indien op voorraad een paar aardbevingen.

De inwoners van Uithuizen zijn wel een beetje destructief: het hoogste aantal misdrijven was vanwege vernieling. Wat die vernieling inhoudt weet ik niet. Ik zag wel een omgebogen verkeersbord. Ook worden er nogal eens medeburgers opgelicht. Maar de deur hoeft niet met drie sloten op slot gedraaid: er wordt weinig ingebroken. Misschien ook omdat er niets te halen valt.

Op een gevel in Uithuizen

Het grootste aantal stemmen was in Uithuizen op de Christen Unie, op de voet gevolgd door het CDA. Er zijn zeven brievenbussen in Uithuizen en vier supermarkten.

Ik wilde nog doorfietsen naar het volgende dorp: Uithuizermeeden. Maar dat is nét te krap. Voor 16 uur moet ik in de trein zitten. Gelukkig is er ook hier een station. Een modern station zelfs.

Er staat tien mensen op de trein naar Groningen te wachten. Eén man lijkt zijn hele bestaan aan de fiets te hebben gehangen plus een kolossale meloen onder de snelbinders. Twee heren draaien nog snel een joint en checken niet in. Als je een joint moet draaien heb je natuurlijk geen geld meer voor de trein. Het is ook allemaal best ingewikkeld.

De nieuwe Arrivatrein brengt mij in ruim een half uur naar 'Stad'. Tijd voor verjaardagstaart op tien hoog. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Er gaat niets boven Groningen (slot)”

  1. Ook vandaag gaat er niets boven Groningen als meest rood gekleurde Corona provincie van Nederland.
    Die Groningers toch 😂.

      1. Wat is dit nu Henk, externaliseren? Je bent toch geen lvb’er geworden?

      2. @ Kees: naarmate je ouder wordt gaan je hersencellen minder functioneren. Dus mogelijk ben ik nu een LVB’er…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: