Overgevoelig Narcisme

'De' narcist bestaat niet. Er zijn tegenwoordig tal van dimensies bedacht. De meest bekende is die van 'overt' en 'covert' narcisme. Oftewel: de narcist met toeters en bellen en de narcist die die toeters en bellen probeert te verbergen. 

Jonathan Cheek schreef een artikel over het overgevoelige narcisme. Het is een vorm van ‘covert’ narcisme. Deze mensen proberen bescheiden te blijven en niet op de voorgrond te treden. Ze zijn echter wel snel gekrenkt als ze niet de aandacht krijgen die ze menen te verdienen. Ze worden ook erg boos als ze het gevoel hebben afgewezen te worden.

Voorbeelden van dit overgevoelige narcisme:

 • Het gevoel dat iedereen op je let als je ergens binnen komt. Dat gevoel hebben meer mensen. Soms is daar ook wel reden toe (bijvoorbeeld omdat je te laat een collegezaal binnen loopt en vergeten bent je broek aan te trekken).
 • Overgevoelig zijn voor de manier waarop anderen naar de persoon kijken (bijvoorbeeld: ‘hij wierp mij een kille blik toe’ terwijl de andere persoon zich nergens van bewust is). Ook het steeds weer het gevoel hebben dat je uitgelachen wordt (er wordt gelachen om een opmerking tijdens het gesprek en de persoon in kwestie denkt dat hij of zij uitgelachen wordt).
 • Overgevoelig zijn voor de manier waarop anderen over de persoon spreken (een kleine neutraal bedoelde opmerking wordt opgevat als snoeiharde kritiek). Hier zit een verband met de ‘narcistische krenking’.
 • Algemeen bedoelde opmerkingen steeds weer als persoonlijk opvatten.
 • Problemen waar een ander over vertelt pareren met eigen ervaringen (de persoon vertelt rugklachten te hebben, en de ander heeft vervolgens nog véél ergere rugklachten. ‘Kind, ik weet precies wat je hebt meegemaakt. Ik zal je nog wat vertellen…’ Dat kan natuurlijk ook allemaal waar zijn, maar als iemand jou wat wil vertellen moet je eerste reactie niet zijn dat jij jezelf direct centraal stelt).
 • Het gevoel hebben zeer speciaal te zijn en dus ook speciale aandacht te verdienen. Het niet de speciale aandacht krijgen wordt ervaren als persoonlijke afwijzing. Let op: de hypergevoelige narcist maakt hier niet direct theater van, je merkt het eerder aan het zuchten en steunen, het passieve onbehagen.
 • Grote moeite hebben met het delen van aandacht. In de wetenschap: de discussie welke naam er vooraan moet staan bij een te publiceren artikel. Of persé genoemd willen worden tijdens een dankwoord. Met veel gevoelige narcisten in de zaal duurt het dankwoord van de voorzitter dus langer dan de rest van het programma.
 • Veel behoefte hebben aan erkenning van de eigen deskundigheid. Het bijvoorbeeld fijn vinden als anderen met hun problemen naar jou toe komen, want dan word je erkend. Tegelijkertijd niet open staan voor de ander, het mag de eigen plannen en behoeften niet in de weg staan.
 • Graag een rol op je nemen die publieke erkenning met zich meebrengt. ‘Voor minder doe ik het niet’. ‘Ik ben degene die hier verantwoordelijk voor is’, ‘ik ben in de buurt aangesteld als’, ‘ik ben de wettelijke vertegenwoordiger van…’ Als die publieke erkenning doorkruist wordt (iemand anders neemt een initiatief) is de reactie: controle, op de strepen gaan staan.
 • Invullen voor een ander. De persoon met de afstandsbediening van de TV in de hand die vindt dat we het allemaal leuk vinden om samen naar voetballen te kijken. ‘We zijn het er allemaal over eens dat…’
 • Zo op het oog toegankelijk zijn voor de ideeën van de ander, maar als het er op aan komt vol blijken te zijn van de eigen ideeën. Maar opnieuw: dit liever niet openlijk tonen, maar wel achteraf bijvoorbeeld zeggen: ‘ik heb het altijd al gedacht dat dit geen goed idee was’.
Een 'overt' narcist is gemakkelijk herkenbaar: je doorziet vaak al heel snel het theater. Dat is bij overgevoelige narcisten niet zo. Ze lijken in eerste instantie coöperatief en prettig in de omgang. Maar dat is meteen ook de valkuil. Je hebt het pas door als je het door hebt. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Overgevoelig Narcisme”

 1. Totdat je bekend raakt met het onderwerp narcistisch misbruik, weet je niet wat je meemaakt als je in zo’n situatie zit. Het vindt allemaal heel subtiel en geleidelijk aan plaats. Je bent geneigd om jezelf er de schuld van te geven (die geven zij jou ook). En als je al denkt: ‘Hier klopt iets niet’, kun je hun vreemde gedrag nog steeds niet echt plaatsen omdat je niet bekend bent met termen zoals gaslighting, projectie enz.

  1. Het duurt een tijdje voor het kwartje valt. En je snapt dat je dat niet kunt maken van het dubbeltje dat je gevonden dacht te hebben.

   Tijd, zorgzaamheid, liefde, energie noch geld zullen de situatie veranderen: RUN RABBIT RUN!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: