Grote schoonmaak

Eens per jaar moet ons kerkgebouw grondig worden schoongemaakt. Er is een lijst van vijf bladzijden die allemaal aangevinkt moeten worden en dan is het klaar. Maar zo ver komt het nooit.

Dat ligt niet aan overmatig drankgebruik tijdens de activiteiten. De schoonmakers houden het bij koffie, thee en water. Maar een grote schoonmaak is veel werk. Vooral als er ook nog eens op grote hoogte werk verzet moet worden.

Nu is het kerkgebouw als gevolg van de corona-maatregelen veel minder in gebruik geweest dan in andere jaren, maar ook een gebouw dat je niet gebruikt wordt toch vies. Dat begrijp ik niet, maar het is wél zo.

Schoonmaak van de voorgevel van de kerk

Ik heb het maar laag bij de grond gehouden. Ik heb vijftig stoelen van boven en van ander gepoetst en de trap onder handen genomen. Dat deed ik kennelijk nogal krachtdadig (of ik ben niets gewend), want daarna had ik een pijnlijke pols.

Het was een goede oefening, ook al zegt de apostel Paulus dat de lichamelijke oefening van weinig nut is. Er wordt ook wel gezegd: ‘van generlei nut’. Dat zei ik ook wel eens tegen de gymleraar, maar die kon die opmerking niet waarderen. Terwijl het toch een christelijke school was en hij beter moest weten.

Bij thuiskomst viel ik tijdens het lezen van de krant in een diepe slaap. Toen ik weer wakker werd leek het alsof ik gisteren bezig was geweest met de schoonmaak. Zo kun je dus je leven verlengen. Je maakt twee dagen van één dag en je verdubbelt daarmee het aantal dagen dat je leeft. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Grote schoonmaak”

  1. Dag Henk,

    Kostelijk plaatje bij je werkveslag . Vooral de vrouw met wandelwagen, die vanaf een afstandje nog eens omziet hoe het afloopt daar dichtbij dat witte kruis. En dat je er toch nog een getalsmatige berekening in de reflectie terechtkwam: Is 2 nou 1 of is 1, 2?

    Groet, Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.