Stichtelijk Gestichtsbezoek (2)

Ik moet een dag cursus geven op een instelling op degelijke zeeklei. Dat slaat verder nergens op, maar soms vraag ik me af of er een verband is tussen persoonlijkheid en grondsoort.

Bij de ingang spreekt een vrouw mij aan. “Meneer, als ik spuitpoep heb, hoef ik dan niet naar mijn werk?” Ik zeg: “Daar ga ik niet over, daar gaat het personeel over.” Ik probeer het gesprek over een andere boeg te gooien en vraag haar naar haar naam. Dat helpt niet. Mevrouw zegt dat ze ‘Mevrouw Spuitpoep’ heet.

“Maar als ik érge spuitpoep heb, hoef ik dan écht niet naar mijn werk?” Ik herhaal mijn antwoord. Ik ga daar niet over, daar gaat het personeel over. “Maar als ik héle erge spuitpoep heb, kan ik dan niet met het busje mee?”

Op dat moment klinkt er een zwaar ondergronds gerommel en gesputter. Even later zie ik dat de broek van mevrouw bruin kleurt. Ook is er sprake van een aanzienlijke mestgeur.

Volgens mij kán mevrouw in deze toestand niet naar haar werk. Ik verwijs haar door naar de woning. Die zullen dit verhaal wel vaker hebben gehoord. En hoe een onwetende bezoeker mogelijk nét het verkeerde antwoord heeft gegeven. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.