Stichtelijk gestichtsbezoek

Vrijdag moest ik me vervoegen bij een groot gesticht in het zuiden des lands. Het gesticht is genoemd naar een man, maar er werkten alleen nonnen. En er woonden alleen vrouwen. 

Op zo’n instellingsterrein voel ik me meteen thuis. Kennelijk ben ik behoorlijk gehospitaliseerd. De sfeer, het tempo van de bewoners, de begeleiders die ‘het goede leven’ voor de bewoners nastreven.

Hoofdgebouw Vincentius Udenhout

Maar zeker ook de bewoners.

Iemand die vier stappen vooruit doet en drie achteruit. Het duurt wat langer, maar hij komt ook binnen op de dagbesteding. Op zijn eigen tempo.

Een man die vraagt hoe oud ik ben en dan meldt dat ik dus antiek ben. Daarna stroopt hij mijn broekspijp op om te kijken hoe antiek mijn been er uit ziet.

De vrouw met een enorme knuffel, die bijna groter is dan zijzelf.

Een vrouw die vertelt dat ze een boek heeft geschreven, dat ze dat naar de Koning gaat brengen en dat ze bij de medische dienst werkt. En nee: het was niet de instellingsarts.

Als ik in de buurt van een instelling kom fiets ik daar altijd graag even een rondje. En nog altijd heb ik heimwee...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Stichtelijk gestichtsbezoek”

  1. dat betekent dat je plezier in je werk gehad hebt en dat is veel waard, hoewel er natuurlijk ook dingen gebeurden die niet zo fijn waren, groeten mia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: