Zwangere man

In de vakantie kreeg ik de indruk dat veel mannen zwanger zijn geworden. Vooral oudere mannen op E-bikes.

Nu blijkt dat er inderdaad mannen zijn die de verschijnselen van zwangerschap gaan vertonen. Dat gebeurt doorgaans als hun partner zwanger is. Je zou kunnen denken: ze leven zó mee met de zwangerschap dat ze dezelfde lichamelijke symptomen gaan vertonen.

Zo zijn er mannen die tijdens de zwangerschap van hun vrouw ’s morgens erg misselijk kunnen zijn. Ze doen niet alsof, ze zijn écht misselijk. Hopelijk zijn er dan twee toiletten in huis. Ook worden sterke afkeuren voor bepaald voedsel beschreven, of juist een obsessie voor bijvoorbeeld augurken. Hopelijk zijn die dan in de aanbieding.

Die verschijnselen lijken nog enigszins beïnvloedbaar, maar er zijn mannen die ook te maken krijgen met allerlei andere niet-beïnvloedbare verschijnselen, zoals bekken-instabiliteit, problemen met het plassen en grotere borsten. Zelfs de hormoon-huishouding van de man verandert en wordt meer vrouwelijk. Je houdt het allemaal niet voor mogelijk!

Er zijn mannen die zó meeleven met hun vrouw dat ze rond de bevalling weeën krijgen. Ik weet niet of er in het ziekenhuis ook tweepersoonsbedden op de kraamafdeling beschikbaar zijn. Het verschil is dat de zwangerschap bij de vrouw eindigt met een bevalling en dat het bij de man nooit zo ver komt. Althans, totnutoe. Wetenschap is altijd voorlopig.

Uiteraard hebben psychiaters zich over dit verschijnsel gebogen. Is er sprake van waanachtig denken? Nee, want de mannen die dit overkomt weten zelf heel goed dat ze niet zwanger zijn.

Psycho-analytisch georiënteerdepsychiaters houden er hun eigen verklaringen op na. Sommigen denken aan onbewuste jaloezie, gebaseerd op vroegkinderlijke ervaringen. Als er een broertje op komst was kreeg jij minder aandacht. Anderen menen dat deze mannelijke schijnzwangerschap vooral voorkomt bij mannen die getrouwd zijn met een dominante en bepalende echtgenote. Dan hebben er dus thuis twee de broek aan.

De zwangere mannen die ik op de E-bike over de Veluwe zag crossen vallen onder een andere categorie. Daar wordt vast ook nog wel een keer over geschreven. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Zwangere man”

  1. Gelukkig voor jou Henk blijf jij vrij van zwangerschapsverschijnselen met Tineke al ruimschoots voorbij aan de menopauze. En volgens mij ben je ook niet iemand met aanleg voor een bierbuik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: