Anna Paulownapolder

Anoniem blijven in Julianadorp zit er trouwens voor mij niet in. Door meerdere mensen werd ik herkend en aan-of toegesproken. Het viel me op dat de mensen die ik ooit in de cursus had allemaal ouder waren geworden. Er was zelfs iemand oma geworden. Kennelijk gaat de vergrijzing niet aan de Noordkop voorbij. 
Vandaag: van Julianadorp naar Breezand

Over de Van Foreestweg fiets ik naar het Noordhollands Kanaal. De ooit smalle verbindingsweg blijkt aan te sluiten op een rondweg. En aan het Noordhollands Kanaal is een verbreding toegevoegd. Dat noemen ze hier een haven.

Bij Vliegveld de Kooy (Den Helder International Airport) is een compleet nieuw bedrijventerrein verrezen. Even een ommetje om te kijken wie zich hier allemaal gevestigd heeft. Daarna wil ik de brug over het kanaal over, maar dat blijkt niet mogelijk: dan kom ik op een stukje weg waar geen fietsers mogen komen. Ik ben gehoorzaam en kom pas met een ferme boog weer terug op het fietspad. Bij de vestiging van McDonalds staat de gebruikelijke file. Wat heeft McDonalds wat eetcafé De Carroussel niet heeft?

Vliegveld De Kooy

Aan de overkant van het Noordhollands Kanaal lonkt ook weer een nieuwe weg. Ik ben altijd bereid om het pad (uit) te vinden, maar dat schiet hier niet op. Het fietspad loopt dood. Wat voor mij ooit een helemaal voorspelbare fietsomgeving was geworden blijkt allerlei nieuwe verrassingen in petto te hebben. Maar het is wel flauw om in deze omgeving twee terminale fietspaden dood te laten lopen.

Het Noordhollands Kanaal, gezien vanaf de Kooybrug

De lucht ruikt zilt. Ik ben vlakbij de Waddenzee en er waait een frisse noordenwind. Dit is de Anna Paulownapolder, drooggelegd in 1846. Anna Paulowna was de Russische echtgenote van Koning Willem II. Ik heb geen idee waarom een Nederlandse Koning met een Russische prinses zou moeten trouwen, maar dat gebeurde dus gewoon.

De polder bleek geen succes, het zoutgehalte van het land was veel te hoog en de Maatschappij tot Droogmaking van de Anna Paulownapolder ging failliet. Een goed begin was weer eens het halve werk.

De geïmporteerde boeren uit Gelderland (een buurtschap in de polder heet de Gelderse Buurt) hadden het zwaar. Later gingen ze over op de schapenteelt. Dat gaf een hoop gemekker, maar bleek beter te werken. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.