Huisduinen

Huisduinen is veel ouder dan Den Helder. Eigenlijk is Den Helder pas op de kaart gezet als gevolg van de aanleg van het Groot Noordhollandsch Kanaal. Net zoals IJmuiden pas echt ging meetellen na de aanleg van het Noordzeekanaal.

Je zou het niet zeggen, maar vroeger lag er voor de kust bij Huisduinen een groot zandstrand. Je vraagt je af waar dat zand is gebleven. Welnu: dat is allemaal verdwenen. Dat komt door ir. Lely. Nadat de Afsluitdijk was aangelegd veranderde de zeestroom. En ziedaar: het zand werd gevankelijk in Noordelijke richting afgevoerd. Een deel kwam bij de Razende Bol terecht, een ander deel op de zuidkust van Texel en er schijnen zelfs zandkorrels bij Harlingen te zijn gestrand.

Huisduinen was aan het begin van de 16e eeuw en aan het begin van de 19e eeuw trouwens bijna verdwenen. De eerste keer door een stormvloed, waarbij slechts twaalf huizen gespaard bleven. De tweede keer doordat de Engelsen de Fransen probeerden te verjagen. Het dorp lang bijna helemaal in puin.

Inmiddels is het een geliefde woonplaats geworden voor inwoners van Den Helder die wel eens wat anders willen. Je hebt hier al snel een vakantiegevoel aan de voet van de hoogste vuurtoren van Nederland: de Lange Jaap. In Scheveningen staat een identieke vuurtoren (per twee voordeliger), maar die is net iets minder hoog.

In Huisduinen bevindt zich Fort Kijkduin, een erfenis van Napoleon Bonaparte. Het fort is helemaal gerestaureerd. Vanaf het dak heb je een panoramisch uitzicht over de duinen, de polders en het Marsdiep. In de verte lonkt Texel.

Ik bezoek vandaag niets. Door de duinen fiets ik verder in zuidelijke richting. De Schotse koeien grazen nog steeds in de duinen. Aan de rand van de duinen lag ons eerste huis in Den Helder. Het is inmiddels afgebroken.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.