Jarige kater

Vandaag is onze huiskater Ringo 17 jaar geworden. Ringo werd op 6 juni 2004 geboren in Bussum op een Gooise matras die door zijn moeder was uitverkoren als kraambed. 

Ringo was één van de vier broertjes uit één nest. De broers werden genoemd naar de Beatles. Hij had een cyperse moeder. De vader was van schrik met de noorderzon vertrokken.

Toen hij twaalf weken oud was ging Ringo de deur uit. Hij ging in Hilversum wonen en verhuisde daarna naar Alkmaar. Ringo bleek een vriendelijke kater die graag op schoot zat. Hij kon echter niet goed tegen onverwachte drukte. Dan pieste hij bijvoorbeeld tegen stopcontacten. Dat was nogal eens een schokkende ervaring.

Toen er in het huis waar hij woonde drie kleine kinderen rondliepen werd het leven voor hem overdag veel te hectisch. Hij dook onder, en liet zich pas ’s avonds weer zien. Zijn vrouwtje besloot om hem met pijn in het hart aan te melden bij een asielzoekerscentrum. De dag voordat hij de deur uit zou gaan zagen wij Ringo (voor het eerst). We besloten hem mee te nemen, zodat hem een stressvol verblijf in een asiel bespaard zou blijven.

Inmiddels woont Ringo zeven jaar bij ons in huis. Hij verhuisde mee vanuit Alkmaar naar Delft. Hij heeft zijn eigen plekken in huis. Twee weken de bank en dan twee weken een stoel en dan weer ergens anders. ’s Nachts is hij bijna altijd buiten en bewaakt hij zijn territorium. Soms watert hij op een onverwachtse en ongewenste plek in huis, maar de schade kan redelijk beperkt worden.

Een kater is meer dan een gedragsprobleem,zoals dokter Jansma schijnt te denken. Een huiskater zoals Ringo biedt ook veel gezelligheid. Hij is goed van spins en slaat nooit een poot naar iemand uit. Ook zit hij graag bij de baas op schoot. Mannen onder elkaar, dat heeft toch wel iets. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Jarige kater”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.