Bloemen plukken

Van jongs af aan plukte ik tijdens fietstochten vaak bloemen. Die waren bestemd voor de eerste vrouw in mijn leven: mijn moeder. 

Soms nam ik een beschermde bloem mee, zoals de zwanenbloem. Dat was niet de bedoeling. Maar als jongen van 8 of 9 jaar weet je niet of een bloem beschermd is.

Tegenwoordig pluk ik tijdens fietstochten ook regelmatig bloemen in bermen. Die neem ik mee voor de tweede vrouw in mijn leven: Tineke. Ik weet niet of bloemen plukken illegaal is, maar als de berm vol staat met duizenden bloemen van dezelfde soort denk ik dat het wel een keertje mag. Aan een berm zó vol geladen mist men één of twee margrieten niet.

Tineke weet (bijna) altijd hoe de bloemen heten. De gele bloem is de doronicum (de voorjaarszonnebloem). De witte bloem met het gele hart is de ‘gewone margriet’. Omdat die naam wat te gewoon is mag het ook in het latijn. Dan heet de bloem de Leucanthemum vulgare. Die staat veel in bermen. De ongewone margriet wordt gekweekt en is een slag groter.

De doronicum en de margriet zijn familie van elkaar. Ze behoren tot de composietenfamilie.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.