Samen fietsen voor gevorderden

Zoals ik vorige week meldde ontwikkelen vrouwen (gemiddeld) meer lichamelijke ongemakken en mannen meer cognitieve ongemakken. 

Omdat ik dat verteld had ontwikkelde Tineke in de afgelopen maanden tal van ongemakkelijke blessures die het fietsen moeizaam maakten. Maar over tien dagen gaan we met vakantie en zonder fiets zijn wij niets. Dus moest er geoefend worden. Ik smeerde brood en Tineke stapte op de fiets.

Voor de mensen die haar niet kennen: Tineke is een krachtdadige en oplossingsgerichte vrouw. Soms heeft ze zelfs al een oplossing bedacht voordat er een probleem is ontstaan.

De krachtdadigheid komt ook tot uiting in het fietsen. We maken al meer dan een halve eeuw gezamenlijke fietstochten. Maar als Tineke op de fiets stapt ben ik haar meteen kwijt. Ze gaat gewoon veel te snel. Dat kan mijn hoofd niet bijhouden (cognitieve achteruitgang). Gisteren was dat ook weer zo. Ze was zo ongeveer Delft al uit toen ik aan de eerste dwarsstraat toe was. Uiteindelijk hebben we elkaar in de Vinexwijk Ypenburg weer ontmoet. Ze belde mij net op waar ik bleef. Dat heeft overigens geen zin, want ik hoor de telefoon niet.

Het enige probleem is dat Tineke – passend bij de gevorderde leeftijd van een vrouw – eerder last krijgt van lichamelijke ongemakken. Dat gebeurde al ter hoogte van Voorschoten. De vuistregel is dat ik na 50 kilometer een beetje op gang begin te komen en dat Tineke rond de 50 kilometer begint af te haken. Maar dat is al een halve eeuw zo, dus daar zijn we al lang aan gewend. Het is ook niet storend: zo zit onze fietswereld nu eenmaal in elkaar.

Ik denk dat we met vakantie een hangmat mee moeten nemen. Dan hang ik Tineke na 30 kilometer op. Daarna fiets ik 60 kilometer. Vervolgens haal ik haar weer op en fietsen we 30 kilometer terug. Omdat ze lekker in de hangmat heeft kunnen liggen kan die tien kilometer boven de tax van 50 kilometer er wel bij. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “Samen fietsen voor gevorderden”

 1. Misschien moet je Tineke wat meer de spanning geven; een e-bike!
  Als je die op stand 1 (om niet te spreken van uit) zet, trapt die zwaarder dan een normale fiets.
  Je kunt daarmee het tempo en de actieradius van de e-biker prima afstemmen op degene die het doet zonder trapondersteuning.
  En anders laat je de remblokjes een beetje aanlopen.

  1. @ De cardioloog zei tegen Tineke dat de aanschaf van een E-bike het begin van het einde zou zijn… Dus dat doet ze niet. Op dat punt is ze gehoorzaam.

   1. Die c@rdioloog zal niet liegen. Maar een e-bike zonder accu is in feite een mobiele hometrainer. Zonder prik is het een zwaartrappend kreng.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.