Fietsretour naar zee

Nee, het was geen fotogeniek weer. Ik heb onderweg ook geen foto's gemaakt. Maar wat me zo enorm is meegevallen in onze nieuwe woonomgeving is de mogelijkheid om leuke en afwisselende fietstochten te maken.

Neem de rit naar de Noorderpier in Scheveningen vice versa. Den Haag en Delft zijn via Rijswijk aan elkaar vastgegroeid. Helaas werd het laatste stukje groene buffer tussen de beide steden de afgelopen twee jaar volgebouwd. En toch…

Vanuit Delft fietsten we langs de landelijke Vliet (de waterweg tussen Rotterdam en Leiden) over een verkeersluwe fietsstraat naar Rijswijk. Daarna door het rustieke dorpse centrum van Rijswijk naar Den Haag. Door het Laakkwartier (bij Den Haag Hollands Spoor) was het even doorbijten. Maar daarna volgde een nieuwe vrijliggende fietsroute langs het water door o.a. het 19e eeuwse Statenkwartier (met veel statige huizen) naar Scheveningen.

Op de terugweg door het oude dorp Scheveningen en daarna door en langs allerlei parken en het statige Benoordenhout en Bezuidenhout naar Voorburg met een historisch centrum.

Vervolgens met een lange fietsbrug (naast park Drievliet) naar de wijk Ypenburg. Dat is een typische Vinexlocatie met vrijliggende fietspaden. Over de voormalige start en landingsbaan weer terug naar Delft. Rechtdoor had ook gekund, dan kom je door een uitgebreid bosgebied: de Delftse Hout. In beide gevallen fiets je rechtstreeks het historische centrum van Delft binnen.

En al die afwisseling binnen 35 fietskilometers. Je moet het even weten hoe het zit want anders fiets je jezelf vast op bedrijventerreinen, in kassengebieden en op autowegen.

Maar als je de weg ongeveer weet fiets je grotendeels over comfortabele nieuw geasfalteerde fietspaden. Langs waterwegen, door statige wijken, de zee en een duingebied, prachtige parken en af en toe wat bedrijven en autosnelwegen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Fietsretour naar zee”

  1. erg leuk, kun je er geen duidelijke routebeschrijving van geven? dat is misschien veel werk denk ik, het lukt mij niet om het kaartje te vergroten, groeten mia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: