Narcisme en levensdoel

Nu de narcissen bijna zijn uitgebloeid besteed ik vandaag weer wat aandacht aan narcisme. Want dat is nog niet uitgebloeid. 

Kun je narcisme herkennen aan het stellen van levensdoelen? Wat is je plan voor het leven? Hoe zie je de toekomst voor je?

Het blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen narcisme en het type levensdoel dat (jonge) mensen zich stellen. Aldus de sociaal psychologen Brent W. Roberts en Richard Robins in het Personality and Social Psychology Bulletin.

Bij narcisme zie je een hoge mate aan:

  • hedonistische doelen: een groot huis, een mooie en dure auto, verre reizen kunnen maken
  • economische doelen: een hoog salaris, ‘voor minder doe ik het niet’
  • politieke doelen: invloed hebben, zo mogelijk een politieke carriere, aanzien hebben via de politiek

Er was een negatieve correlatie met sociale doelen. Het ging – bij wijze van spreken – vooral over het wat ik wil bereiken en niet over wat we met elkaar kunnen gaan doen.

Narcistische (jonge) mensen noemden naar verhouding niet vaak:

religieuze doelen (ik wil lid zijn van een kerk, ik wil iets doen met een geloofsovertuiging)

en ook weinig esthetische doelen (ik wil vaak een museum bezoeken, mijn huis moet smaakvol zijn ingericht, ik wil me verdiepen in de kunst).

Bij narcisme draait het om de blingbling en de pingping

Narcistische (jonge) mensen wilden graag:

  • een hoge mate van welvaart
  • een belangrijke functie waar mensen tegenop kijken (representatief, veel aanzien)
  • veel invloed uit kunnen oefenen op hun omgeving, een leidinggevende functie (dus kunnen bepalen voor anderen)

Maar willen we dat niet allemaal? Misschien wel een beetje. Bij vragenlijsten bij narcisme springen deze kenmerken er duidelijk meer uit dan bij bijvoorbeeld neurotische mensen. Die willen juist liever niet opvallen, functioneren liever in de luwte en hebben meer de neiging 0m te vermijden.

Bij narcisme draait het meer om blingbling en pingping. Geluk is voor hen: welvaart, aanzien en kunnen bepalen voor anderen. Liever bepalen voor de ander dan samenwerken met de ander. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Narcisme en levensdoel”

  1. Uit ervaring weet ik, dat door het vergaren van blingbling en pingping het narcistische gedrag steeds heviger wordt. Je snapt dan zelf niet, dat de narcist daar helemaal niet gelukkiger van wordt, maar een steeds ontevredener kleuter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.