Verwarrend dekbed

De meeste mensen schijnen tegenwoordig onder een dekbed te slapen. Ik heb daar geen bezwaar tegen. Dat moeten die mensen helemaal zelf weten.

Als het dekbed eenmaal ligt, ligt het meestal goed, zo is mijn ervaring. Maar om een dekbed netjes in de hoes te krijgen vind ik best ingewikkeld. Misschien krijgt voormalig burgemeester Onno Hoes dat beter voor elkaar, maar ik mis het overzicht. Een eenpersoonsdekbed is nog te doen, maar bij een tweepersoonsdekbed raak ik echt de weg kwijt.

Tineke niet. Zij weet precies wat er moet gebeuren. Ze valt dat dekbed gewoon aan en nadat de stofwolken weer zijn nedergedaald ligt het allemaal prima. Tegenwoordig is ze uitgeschakeld vanwege een gebroken schouder, daarna een ontstoken vinger en nu weer een gescheurde pees.

Als ik een dekbed tot de orde moet roepen gebeuren er echter vreemde dingen. Zo was ik vorige week verdwenen in de hoes van het dekbed. Ik moest het dek netjes in de hoek zien te krijgen, dus dook ik onder in de hoes en kwam er niet meer uit. Dat deed mij denken aan een oude kinderangst als ik vast kwam te zitten onder de dekens die ingeklemd lagen onder de matras.

Ook was het dekbed een keer verkeerd om gelegd, met de opening bij het kussen. Ik was daarna in het donker in de hoes gestapt. Toen ik de eerste nachtelijke WC-ronde zou gaan maken begreep ik niet meer hoe het in het donker allemaal ook alweer zat met zo’n ingewikkeld bed. Ik had bijna nog het bed bewaterd omdat ik teveel tijd aan het onderzoek van het dekbed moest besteden. Je zal maar oud en dement zijn, dan wordt het een nachtelijke oorlog waarbij zelfs Duitsers verjaagd moeten worden.

Tineke heeft overal het overzicht over. Ze heeft geweldige executieve functies, behalve buiten de bebouwde kom. Dan gaat ze van A naar B via C en D terwijl er gewoon een weg van A naar B loopt.

Zo weet Tineke dat het dek bestaat uit zes vakken en zeven vakken. Dat zijn samen 42 vakken met Texelse schapenwol. Die wol moet een beetje gelijkmatig binnen de compartimenten verdeeld worden, anders schijnt het allemaal niet te kloppen en gaan de schapen mekkeren.

Volgens Tineke moeten er zes vakken in de lengte en zeven in de breedte. Kijk, dat snap ik dus niet. Voor mij is de lengte de lange kant en de breedte de korte kant. Zo heb ik het van juffrouw Blom in de vierde klas geleerd. Maar Tineke heeft nooit les gehad van juffrouw Blom. Ze denkt kennelijk dat de breedte langer is dan de lengte.

De meeste problemen in de samenleving ontstaan doordat mensen elkaars taal niet verstaan. Zo ontstaat er dus ook een huiselijke spraakverwarring die leidt tot een verwarrend dekbed.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

11 gedachten over “Verwarrend dekbed”

 1. De reikwijdte van de armen is hier het belangrijke veerschil. Bij een tweepersoons dekbed kan dat net wel of net niet genoeg zijn om de punten voldoende uit elkaar te houden terwijl hoes en vulling goed geschut worden.

 2. Jan heeft het perfect beschreven. Omdat mannen in verhouding tot de lichaamsbouw langere armen hebben dan vrouwen, is dit een typische mannenklus. Tineke is nu geblesseerd, maar straks nog steeds niet op dat werk gebouwd. Voortaan zal Henk dus dat dekbed in de hoes moeten rommelen.

  1. Als een vrouw op het bed (en niet het bisdom) gaat staan, compenseert zij haar gebrek aan lengte. Maar dan wel oppassen niet ter aarde te storten wegens een instabiele ondergrond.

 3. Herplaatsing wegens storende typefouten en omissies.

  Iedere oplossing is mogelijk, aan deze heb ik nog niet gedacht. Want dat gaat rafelen in de was, als je het niet omzoomt. En dat vraagt weer heel andere kwaliteiten. Dan moet je door het oog van de naald kunnen kruipen; zelfs als je geen kameel bent.

  Maar ik zou niet op het bisdom gaan staan, zoals een andere commentatrice.

 4. Heerlijk, ja, hoe doe ik dat. Ik sta op een gegeven moment op het bisdom de hoes over het dekbed te laten zakken. Ik houd dan stevig de hoekpunten vast van lake- en dekbed punten.

  War een geduld moet Tineke opbrengen nu ze opeenvolgende ongemakken oploopt. Sterkte, ja, we worden ouder..

  Henk, ik heb ook bij juffrouw Blom gezeten, in de 1e klas, waar ik in plaats van “armen over elkaar” je handen samen moest doen ( en niet je ogen dicht)

 5. Een tip van iemand die al tien jaar met hetzelfde probleem worstelt èn het heeft opgelost.

  Een stap vooraf, die niet echt noodzakelijk is maar uitsluitend dient voor het visuele effect.

  0. Keer de dekbedhoes binnenste buiten.
  1. Vind de bovenste twee hoekpunten van de dekbedhoes.
  2. Leg de bovenste twee hoekpunten van het dekbed op de twee bovenste hoekpunten van de dekbed hoes.
  3. Pak met elke hand een hoekpunt van het dekbed en de dekbedhoes stevig vast.
  3a. Als hulpmiddel kunnen ook twee stevige knijpers worden gebruikt.
  4. Vervolgens is het zaak de dekbedhoes weer buitenste binnen te krijgen.
  5. Verzin zelf welke handelingen c.q. bewegingen hiervoor noodzakelijk zijn.
  6. Laat hierbij de hoekpunten nooit los, tenzij er sprake is van situatie 3a.
  7. Met een beetje schudden en wapperen komt het dekbed keurig op de juiste plaats tot rust in de dekbedhoes.
  8. Haal een 10 met een griffel en een zoen van de juffrouw bij genoemde Blom.

   1. Iedere oplossing is mogelijk, aan deze heb ik nog niet gedacht. Want dat gaat rafelen in de was, als het niet omzoomd. En dat vraag weer heel andere kwaliteiten. Dan moet je door het oog van de naald kunnen kruipen; zelfs als je heen kameel bent.

    Maar ik zou niet op het bisdom gaan staan, zoals een andere commentatrice.

   2. Er zijn overtrekken te koop met openingen bij de hoeken. Waarom ze dat niet allemaal hebben snap ik niet want het is heel handig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.