Chronogerontologie

Ik snap er niks van. Ik dacht dat ik na mijn pensionering alle tijd zou hebben. Maar de tijd vliegt zó hard dat ik helemaal geen tijd (over) heb.

Dat ligt ook wel een beetje aan mezelf. Ik heb nog steeds allerlei werkklussen aan mijn broek en fiets hangen. Volgende week heb ik weer op vier dagen werkafspraken. Echt met pensioen, die ervaring is mij dus nog niet overkomen. De enige ervaring in die richting was toen ik drie maanden lang in een rolstoel zat en gewoon geen energie had om veel na te denken.

Maar ik heb ik woord voor jullie dat je kunt toepassen bij galgje. Chronogerontologie. Hoe beleven ouderen de tijd? En ik zou daar aan toe willen voegen: niet alleen de ouderen…

Een werkdag duurde voor mij altijd véél te kort Vaak was ik 10 uur aan het werk en had dan nog steeds het gevoel dat ik nét begonnen was. Zo’n boeiende en afwisselende baan had ik. ’s Avonds voelde ik dat trouwens wél, ik ben kennelijk ook de jongste niet meer… Ik kon ’s avonds vanaf mijn 50e niet meer uitgebreid vergaderen.

Maar een dag zelf in een cursuslokaal zitten en naar anderen luisteren vind ik wel erg lang duren. Ik moet dus zelf aan het werk. Trouwens: een trein die 5 minuten te laat is lijkt vaak wel een uur te laat… Kloktijd is heel wat anders dan beleefde tijd.

Kloktijd is heel wat anders dan beleefde tijd

  • Tijd is een kwestie van psychologie: Als je geen idee hebt van de tijd duurt alles lang. 
  • De dag duurt lang als je de hele tijd moet wachten

Mevrouw Jongsma vertelt dat ze – sinds ze in het verpleeghuis woont – de hele dag zit te wachten. ’s Morgens zit ze te wachten op het ontbijt, ’s middags op het middageten en ’s avonds op het avondeten. Ze moet zelfs de halve dag op de ochtendkrant wachten: die mag ze niet zelf halen. 

  • Zonder ankerpunten duurt de dag extra lang en raak je je besef van dag en tijd kwijt

Meneer de Vries weet niet welke dag het vandaag is. Alle dagen lijken op elkaar sinds hij geen werk meer heeft.

  • De dag vliegt voorbij als je bezig bent, als je regie hebt over je eigen bestaan
  • Ouderen: 1950 lijkt als de dag van gisteren, vanmorgen lijkt een eeuwigheid geleden. Hoe kun je dat verklaren?
Ik heb er zelfs een boek over in de kast staan. Hoe beleef je de tijd als je ouder wordt? Vaak is de tijd voor mij een raadsel: hoe kort geleden iets lijkt terwijl het toch al dertig jaar geleden is. En omgekeerd: hoe lang het geleden lijkt dat ik op de fiets stapte, terwijl het nog vanmorgen gebeurde. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.