Weesp

De mensen vragen mij wel eens: 'Henk, kom jij wel eens in Weesp?' Dat zal ik jullie zeggen: in Weesp ben ik regelmatig geweest. Al vanaf 1964 kwam ik op de fiets door Weesp. Ik heb er zelfs nog een keer een fiets gekocht.

Weesp is een aardig stadje onder de rook van Amsterdam. Bij westenwind althans. De plaats zou al lang uit zijn voegen zijn gebarsten als er ongebreideld gebouwd was. Zo dichtbij Amsterdam en met zo’n mooie omgeving: daar wil elk vogeltje wel nestelen. Maar dan zou je weer geen natuur over houden. Dus werd de overloop van Amsterdam verbannen naar Lelystad en later naar Almere.

De fietsomgeving van Weesp

In 1355 kreeg Weesp stadsrechten. Omdat de stad op de grens van het bisdom Utrecht en het gebied van de graven van Holland lag was het een strategisch gelegen plaats. Er werd dan ook flink geïnvesteerd in loopgraven, bastions en andere militaire ongemakken.

In 1787 sloeg Weesp een aanval van Pruisische legers af. Dat was een goed voorbeeld: een klein Hollands stadje dat de Duitsers een halt wist toe te roepen. Het weer speelde wel mee: de Duitse kanonnen raakten vast in de blubber en de Weesper kanonnen schoten die Duitse kanonnen vervolgens aan flarden. Daarna werden de sluizen ook nog eens geopend en toen werden alle Duitsers kletsnat.

Dat was nog eens oorlog voeren. Er kwam geen vliegtuig aan te pas. Alleen een waterkanon. 
Vecht bij Weesp met twee molens

Later maakten de vestingwerken van Weesp deel uit van de Hollandse Waterlinie. Maar daar vlogen de Duitsers in 1940 gewoon overheen. Eigenlijk was dat niet eerlijk.

Weesp heeft een beschermd stadsgezicht. Er staan heel wat Rijksmonumenten in het monumentale stadje. Daarnaast zijn er drie molens, waarvan je er twee ziet op de foto. Ook is Wendy van Dijk in Weesp geboren. Ik weet niet of ze monumentaal is.

Weesp stadhuis en Grote Kerk

Weesp heeft in de archieven niet alleen het oudste jeneverrecept van Nederland (nog ouder dan Schiedam), het is ook de stad van de chocolade van Van Houten. Deze familie liet zelfs een kerk bouwen. Daarom wordt de kerk in de volksmond ook wel ‘het Chocoladekerkje’ genoemd. De kerk heeft een bijzonder interieur, maar helaas was ik nog niet gevaccineerd en mocht ik niet naar binnen.

Of het verhaal echt waar is weet ik niet, maar er gaat een anekdote rond over een directeur van Van Houten die plotseling overleed. Bij de begrafenis vroeg de dominee: 'Is er nog iemand van de aanwezigen die het woord wil voeren?' Daarop stond een zojuist ontslagen arbeider op en die sprak de gevleugelde woorden: 'Vorige week zei hij tegen mij 'd'r uit en d'r nooit meer in. Nu zeg ik: d'r in en d'r nooit meer uit!' De dominee was zo verbouwereerd dat hij reageerde met: 'Laten we de Heere dáár voor danken!"

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Weesp”

  1. Dag Henk,

    Komt er nog een Weesp 2? Peter is Planvoorbereider voor een gigantisch nieuwbouw project bij Weesp, het heet: Weespersluis. Ga maar es kijken. Amsterdammers over u!

    Groet, Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.