Rat in huis

Dit is een eng verhaal. Voor sommige lezers, waarschijnlijk. Die kunnen nú stoppen met lezen. Jullie zijn dus gewaarschuwd. De anderen kunnen verder lezen. 

Gistermorgen zaten we via de livestream naar de kerkdienst te kijken. Opeens voelde Tineke iets warms bij haar voet. Ze keek naar beneden en zag een dier met een lange staart. Ook huiskater Ringo heeft een lange staart, die hem soms behoorlijk in de weg zit, maar hij was het niet. Ik dacht nog even in een flits: ‘hebben we weer hamsters?’ Maar het bleek een groot uitgevallen muis. Oftewel: een rat.

Alles over ratten: herkennen, leefwijze en nut
Bruine rat (foto: Beestjeskwijt, internet)

De rat liep verder door de woonkamer en passeerde huiskater Ringo. Die deed niks. Waarschijnlijk dacht hij: ‘ik ben met pensioen, mijn naam is haas’.

We zijn ooit naar Hameln met vakantie geweest en daar werkte de rattenvanger van Hameln. We hadden in Delft echter geen fluit bij de hand in huis om deze rat te kunnen vangen.

Jullie zullen denken: wat doet een rat in een flat? Welnu: er is ook een rat op de vierde etage van ons flatgebouw aangetroffen. Misschien dezelfde. Ratten schijnen tegen muren op te kunnen klimmen. Dus mocht je een dier zich verticaal zien verplaatsen tegen de muur van je huis, dan hoeft het geen eekhoorn te zijn. Het kan ook een rat zijn.

Ik heb Ringo op zijn vier poten gezet en hij liep (eigenlijk: wandelde) achter de rat aan. De rat schrok wel van Ringo en koos het hazenpad. Hij glipte weg op het balkon. Ringo wilde niet meer naar buiten. Wat je niet ziet, bestaat niet.

Huiskater Ringo

Toen ik de afwas stond te doen zag ik opeens twee glinsteroogjes voor het raam. Het was opnieuw de rat. Hij wilde kennelijk weer naar binnen. Dat was niet de bedoeling. Ik vroeg de rat vriendelijk doch beleefd om te vertrekken. Even later bleek hij zich verstopt te hebben achter onze tuinbank. Dat was ook al niet de bedoeling. Ik schoof de bank opzij en de rat schoot weg. Waarheen, dat is nog de vraag.

We zouden gaan wandelen, en dan gaat huiskater Ringo meestal naar buiten. Dat wilde hij niet. Hij scheet bijna in zijn denkbeeldige broek. Je denkt dat zo’n huiskater ongedierte verdrijft, maar het lijkt er steeds meer op dat Ringo toch echt een vegetariër is. Hij eet geen vogels, maar ook geen muizen en ratten. Hij eet wel graag chips.

Nu nog bedenken wat we met deze indringer moeten. Als je op internet leest zijn ratten geen gezonde dieren in en rond het huis. We hebben al corona in Delft, daar moeten we niet ook nog de pest bij krijgen.

En Tineke: klom zij niet meteen op de tafel of in de gordijnen? Nee, ze is een koelbloedige en krachtdadige vrouw die helemaal niet schrikt van ratten of muizen. Ook een passerende kameel in huis zou ze nog wel een interessante afleiding vinden. Alleen spinnen: dat liever niet. Huiskater Ringo spint al genoeg. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Rat in huis”

 1. Mijn kat neemt muizen en ratten graag van buiten mee naar binnen. Daar vreet hij ze op, maar laat het staartje liggen. Loopt er meer rond dan hij zelf wil eten, dan mag ik die hebben. Niet zo prettig, als me die traktatie niet op tijd is opgevallen.

 2. boeoeoe een rat, dan heb ik toch echt liever spinnen, die kun je gewoon pakken en naar buiten gooien, groeten mia

 3. @ Jan Jaap: Ringo wordt volgende maand 17 jaar, dus hij geniet van zijn pensioen…
  We weten ook hoe de rat binnen is gekomen: via de schuifdeur van het dakterras.
  Volgens mij hebben we geen rattengaatjes en muizenholen in onze nieuwbouw.
  Ook geen rattenkeutels aangetroffen (dat zou een signaal kunnen zijn).

 4. Ik zou die huiskat gelijk ontslaan. Op staande voet!
  Misschien kun je zo’n apparaat kopen dat een ultrasoon geluid produceert. Helpt misschien ook tegen ratten, wie weet….
  En alle plinten en muren langslopen op zoek naar verborgen openingen.

 5. Misschien kun je van iemand een kat lenen die wel graag jaagt. Als dat niet kan en je toch van de rat af wil, dan kun je een val kopen en bij hem op het balkon zetten. Zeg er in de winkel even bij dat het voor een rat is, want aan een kleine muizenval heb je in deze situatie niets.

  Heeft de rat een ronde of een platte staart?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.