Naar de bollen (4)

Het grootste bloembollenareaal van Nederland bevindt zich in de Kop van Noord-Holland (rond Anna Paulowna). Vergeleken met dat gebied is de Bollenstreek maar peanuts. Het is wel de streek waar de toeristen massaal op af komen. Maar nu even niet.
Start vandaag: ten zuidwesten van De Zilk

Ten noorden van Noordwijkerhout bevinden zich de meeste bollenvelden van Zuid-Holland. Het zijn de zogenaamde geestgronden: veen, in de loop van eeuwen vermengd met zout duinzand. Opmerkelijk is dat je er veel dezelfde namen ziet van bollenkwekers als in de Kop van Noord-Holland.

Het is fris en fruitig weer. De bloemen staan in volle bloei en zullen niet snel uitgebloeid zijn met deze lage temperaturen. Wat er eerder zal gebeuren is dat ze massaal gekopt zullen worden. Daar begreep ik vroeger niets van, maar inmiddels is het mij geopenbaard: dan blijven de bollen beter. Het gaat dus niet om de bloemen, maar om de bollen.

Bollenvelden bij Noordwijkerhout

Eén van mijn favoriete bollenboeren bij De Zilk zit dicht: ik had daar graag nog even rondgestruind op zoek naar bijzondere variaties voor het thuisfront. Daarom fiets ik door naar Lisse. Even voor het dorp is de Keukenhof die in het kader van een Field Lab onderzoek vandaag geopend is.

Lisse is een zelfstandige gemeente op de zandrug achter de strandwal die hier in de IJstijd al moet hebben gelegen. De plaats heeft zijn 800-jarig bestaan al achter de rug. Dat kun je van Almere niet zeggen.

Bij Sassenheim

Omdat het al laat en koud is fiets ik niet door het dorp, maar ik volg de rondweg óm het dorp. Daarna kom ik op de oude Heereweg uit die de dorpen op deze zandrug met elkaar verbindt. Het volgende dorp is Sassenheim. Daar gaat de zon net onder. Nu moet ik écht stevig gaan doortrappen. Hoewel ik me van de Avondklok niets aan trek wil ik ook weer niet té laat thuis komen.

Dorpskerk Sassenheim

Na Warmond volgt Leiden. Een snelle fietsroute brengt mij naar het station. Daar nuttig ik mijn beide boterhammen in de stationshal. Buiten is het nog maar 4 graden Celcius.

Na het station is het zigzaggen geblazen in de richting van Voorschoten, want verder naar het zuiden is er in dit stuk van Leiden geen logische route in elkaar gezet.

Aan de oostzijde van de Vliet fiets ik verder (door Voorschoten en Leidschendam) naar Delft. Het is half elf als ik thuis ben. De fietsteller heeft er vandaag 110 kilometer bij opgesteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Naar de bollen (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.